Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Επιστολή του ΣΠΕΦ στο υπουργείο Εργασίας για το ασφαλιστικό των συνεταιρισμών

Επιστολή του ΣΠΕΦ στο υπουργείο Εργασίας για το ασφαλιστικό των συνεταιρισμών
Επιστολή στο υπουργείο Εργασίας με την οποία ζητείται η έγγραφη αποσαφήνιση του πλαισίου των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των μελών των Αστικών Συνεταιρισμών κατόπιν του Ν. 4387/2016, απέστειλε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, στο νόμο αυτό δεν επιφυλάσσεται ειδική αναφορά, που να συνάδει με όσα προφορικά απαντήθηκαν στον ΣΠΕΦ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι δηλαδή τα μέλη των Αστικών Συνεταιρισμών του Ν. 1667/1986 δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές για το εισόδημα που προσπορίζονται από την συμμετοχή τους αυτή.
Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:
«Σύμφωνα με τον ν. 4387/2016, άρθρο 39, παρ. 7, ΦΕΚ Α 85 από 12/5/17 προβλέπεται πως:
“Υποχρέωση εισφοράς κατά τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο σχετικά με τις εισφορές αυτοπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών έχουν, πέραν των προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού και οι εξής:
α. Τα μέλη ή μέτοχοι Οργανισμών, Κοινοπραξιών ή κάθε μορφής Εταιρειών, πλην των Ανωνύμων και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών, των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότητα, για την οποία τα ασκούντα αυτή πρόσωπα υπάγονταν στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. (επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα)
β. Τα μέλη του Δ.Σ. των Α.Ε. με αντικείμενο επιχειρήσεως επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε όλη την Επικράτεια, εφόσον αυτά είναι μέτοχοι κατά ποσοστό 3% τουλάχιστον”.
Δηλαδή πως τα μέλη ΔΣ με ποσοστό άνω του 3% στο μετοχικό κεφάλαιο των Ανωνύμων Εταιρειών είναι μόνο υπόχρεα ασφαλιστικών εισφορών, ενώ στις ΙΚΕ, ακόμη καλύτερα, μόνο ο διαχειριστής.  
Σε ότι αφορά τους Αστικούς Συνεταιρισμούς του ν. 1667/1986 δεν υφίσταται κάποια σχετική μνεία στον Νόμο, οπότε καταρχήν, δυστυχώς, εικάζουμε πως εντασσόμενοι στην γενική αναφορά της παραγρ. α περί “…κάθε μορφής εταιρειών…”, επιφυλάσσεται μεταχείριση επιβολής ασφαλιστικών εισφορών τόσο στα μέλη όσο και στην διοίκηση τους για το εισόδημα που προσπορίζονται από την δραστηριότητα/συμμετοχή τους αυτή όμοια με των Ομόρρυθμων ή Ετερόρρυθμων Εταιρειών.  
Στα πλαίσια δημόσιας διαβούλευσης που διεξήγαγε το Υπουργείο Ενέργειας σε Προσχέδιο Νόμου περί Ενεργειακών Κοινοτήτων (Συνεταιρισμών στην βάση του ν. 1667/1986 όπως αναφέρεται στο 1ο άρθρο του προσχεδίου) μεταξύ 7-26/6/17:

http://www.opengov.gr/minenv/?p=8642

ο σύνδεσμος μας κατέθεσε τον προβληματισμό του για το ασφαλιστικό καθεστώς που διέπει τις διοικήσεις αλλά και τα μέλη των Αστικών Συνεταιρισμών του ν. 1667/1986 κατόπιν της ψήφισης του ν. 4387/2016.  
Υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας ωστόσο προφορικά μας απήντησαν πως κατόπιν επικοινωνίας για το θέμα και με το Υπουργείο Εργασίας, τα μέλη των Αστικών Συνεταιρισμών δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές για το εισόδημα που προσπορίζονται από την δραστηριότητα τους αυτή, ενώ σε ότι αφορά τα μέλη των διοικήσεων αμειβόμενα ή μη, το τοπίο παραμένει ασαφές.  
Μας παρέπεμψαν μάλιστα να αποταθούμε απευθείας σε εσάς αιτούμενοι την αποσαφήνιση του πλαισίου εγγράφως.  
Σε συνέχεια των ανωτέρω παρακαλούμε όπως μας αποσαφηνιστεί πλήρως το ασφαλιστικό καθεστώς των απλών μελών αστικών συνεταιρισμών του ν. 1667/1986 αλλά και των μελών των διοικήσεων τους (αμειβόμενων και μη) σε συνέχεια της ψήφισης του ν. 4387/2016 για το εισόδημα που προσπορίζονται από την δραστηριότητα/συμμετοχή τους αυτή.  
Το προσχέδιο νόμου του Υπ. Ενέργειας φιλοδοξεί να διευρύνει τους ορίζοντες της “δημοκρατικής” συμμετοχής των πολιτών στην πράσινη ανάπτυξη μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων (Συνεταιρισμών), αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον αδύνατο αν για τα μέλη ή τις διοικήσεις τους επιφυλάσσεται ασφαλιστικά οτιδήποτε χειρότερο συγκριτικά με ότι ισχύει σήμερα για τις ΑΕ ή ακόμη καλύτερα για τις ΙΚΕ βάσει του Ν. 4387/2016.  
Επειδή μάλιστα η ψήφιση του σχεδίου νόμου αναμένεται κατά το Υπ. Ενέργειας να γίνει εντός του Ιουλίου, είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στις Ενεργειακές Κοινότητες να γνωρίζουν επακριβώς και νωρίτερα τι ακριβώς θα ισχύει περί των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης