Ευρώπη

Μογκερίνι: H Τουρκία να δεσμευθεί ρητά υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας

Μογκερίνι: H Τουρκία να δεσμευθεί ρητά υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας
Τονίζει ότι «η ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει, ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί ρητά υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Αυτή ήταν η απάντησή της σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, σύμφωνα με τις οποίες το Αγαθονήσι «ανήκει στην Τουρκία».
«Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες και έχει καλέσει την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια, που στρέφεται κατά κράτους-μέλους ή οποιαδήποτε αιτία προστριβής ή τυχόν ενέργειες που θίγουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών» πρόσθεσε η κ. Μογκερίνι.
Συμπλήρωσε δε, ότι «η ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους.
Έχει τονίσει επανειλημμένως, ότι οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, θα πρέπει να αποφεύγονται».
Υπενθυμίζεται, ότι στις 28 Απριλίου 2017 η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής είχε δηλώσει και πάλι, ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις αρχές, τις οποίες η Τουρκία καλείται να τηρήσει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης