Ευρώπη

Επισπεύδει τις διαδικασίες της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 η Κύπρος – Στις 10 Ιουλίου η έναρξη

Επισπεύδει τις διαδικασίες της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 η Κύπρος – Στις 10 Ιουλίου η έναρξη
Με τη NAVTEX 240/17 η Λευκωσία δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή στην οποία θα «ρίξει τρυπάνι» η γαλλική Total για την εξεύρεση φυσικού αερίου, από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου.
Επισπεύδει τις διαδικασίες για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ η κυβέρνηση της Κύπρου, δεσμεύοντας την περιοχή 4 ημέρες νωρίτερα από την ανακοινωθείσα έναρξη των προγραμματισμένων εργασιών, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Με τη NAVTEX 240/17 η Λευκωσία δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή στην οποία θα «ρίξει τρυπάνι» η γαλλική Total για την εξεύρεση φυσικού αερίου, από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, την ώρα που αρχικά η εταιρία είχε ανακοινώσει, ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουλίου.
Η κίνηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει εν πολλοίς τη θέση της Κυπριακής κυβέρνησης, ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου προχωράει κανονικά, χωρίς να επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις τουρκικές δηλώσεις, αλλά και τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Την γεώτρηση θα πραγματοποιήσει το πλοίο «West Capella», ενώ τα διερχόμενα πλοία καλούνται να αποφεύγουν τη διέλευση από την εν λόγω δεσμευμένη θαλάσσια περιοχή, για λόγους ασφαλείας.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το εν λόγω πλοίο βρίσκεται ακόμα στα ανοιχτά του Μαρόκο, έξω από το λιμάνι της Τενερίφης.
Η επερχόμενη γεώτρηση θεωρείται ως μια από τις πιο σημαντικές παγκοσμίως για το 2017, ενώ όπως αναφέρει σε άρθρο του ο  Διευθύνων Σύμβουλος του Strategic Intelligence Research and Resourcing που εδρεύει στο Σικάγο των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι τα κυπριακά ύδατα περιέχουν μεταξύ 140 και 220 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, αξίας περίπου 38 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία έχει προχωρήσει στη δέσμευση θαλάσσιας περιοχής για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, η οποία βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από το λιμάνι της Πάφου και περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 6, 7 και 10.
Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από το οικόπεδο 11, όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση της Total.
Η κίνηση αυτή από πλευράς Τουρκίας συμπίπτει με την έναρξη των εργασιών της κρίσιμης διεθνούς διάσκεψης στην Ελβετία για το Κυπριακό, όπου θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, υπό την αιγίδα του ΓΓ Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρίσταται ως παρατηρητής.

Αρχική δημοσίευση: 26/6/2017 09:40

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης