DTEK: Συμφωνία με την Columbus για έργο αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) στην Πολωνία

DTEK: Συμφωνία με την Columbus για έργο αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) στην Πολωνία
Η Πολωνία θα ηγηθεί της ανάπτυξης έργων BESS γενικότερα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Η πολωνική Columbus Energy και η ουκρανική DTEK ήρθαν σε συμφωνία για την κατασκευή ενός νέου έργου συστήματος αποθήκευσης ενέργειας (BESS) των 133MW/532MWh σε πολωνικό έδαφος, ένα από τα πολλά που έχουν κερδίσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια στην αγορά δυναμικότητας τους τελευταίους 18 μήνες.

Σύμφωνα με το Energy Storage, o επενδυτικός βραχίονας της DTEK για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, DRI, υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με την Columbus για την απόκτηση του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) στην περιοχή Chrzanów, στη νότια Πολωνία, με το deal να αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η Columbus θα συνεχίσει να επιβλέπει τη διαδικασία ανάπτυξης του project έως ότου το έργο φτάσει σε κατάσταση όπου θα είναι έτοιμο για κατασκευή (RTB).

Αν το έργο είναι έτοιμο για κατασκευή μέσα στο 2024, όπως είναι πολύ πιθανό με βάση τις πηγές, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καταβολή πρόσθετου μπόνους από τη DTEK στην πολωνική εταιρεία, η οποία διαθέτει τόσο θυγατρικές στην παραγωγή ενέργεια όσο και θυγατρικές στον τομέα της λιανικής ενέργειας.

Ακόμα τρεις συμβάσεις

Το έργο ισχύος 133MW, 532MWh κέρδισε τη σύμβαση αγοράς δυναμικότητας σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 για 125MW της ισχύος του, με υποχρέωση παράδοσης το 2027.

Εκείνη τη χρονιά συνήφθησαν άλλες τέσσερις συμβάσεις για έργα BESS συνολικής ισχύος 165MW, ενώ τα άλλα τρία ανήκουν στις εταιρείες ανάπτυξης Hynfra, OX2 και Energa Wytwarzanie (μέρος του ομίλου PKN Orlen).

Σε δημοπρασία που έλαβε χώρα το 2023, η εταιρεία LCP Delta σημείωσε ότι η Πολωνία θα ηγηθεί της ανάπτυξης έργων BESS γενικότερα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ) με έργα που θα αγγίζουν περίπου τα 9 GW, τα οποία και θα συνδεθούν στο ηλεκτρικό δίκτυο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης