Τελευταία Νέα
Παρενέργειες

Σδούκου: Στόχος μας η πράσινη μετάβαση της Ρόδου μέχρι το 2030 - Aπό τον προϋπολογισμό η κάλυψη του ελλείμματος των ΥΚΩ - Επιβεβαίωση του WEN

Σδούκου: Στόχος μας η πράσινη μετάβαση της Ρόδου μέχρι το 2030 - Aπό τον προϋπολογισμό η κάλυψη του ελλείμματος των ΥΚΩ - Επιβεβαίωση του WEN
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη (28/3) η παρουσίαση του προγράμματος «The Rhodes Co-Lab» από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την TUI. Μεταξύ άλλων ομιλητών ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο υπουργός και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και η υπουργός Τουρισμού.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για πράσινη μετάβαση της Ρόδου, εάν αυτή δεν διασυνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα, δήλωσε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την παρουσίαση του project.
«Συμμετείχα χθες στην παρουσίαση του έργου Rhodes Co-Lab, που στοχεύει στον μετασχηματισμό της Ρόδου σε έναν πράσινο και βιώσιμο τουριστικό προορισμό έως το 2030. Πρόκειται για ένα καινοτόμο και ολιστικό project, εστιασμένο σε τρεις πυλώνες: Περιβάλλον και Ενέργεια, Τουρισμός και Κοινωνία και Πολιτισμός» δήλωσε μετά την παρουσίαση η υφυπουργός.

Ειδικά για την ενέργεια, ανακοινώθηκαν τρία σημαντικά έργα που όταν ολοκληρωθούν θα έχουν ορατό αποτύπωμα για το κλίμα, την οικονομία αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού.

Συγκεκριμένα, ο μακροπρόθεσμος στόχος αφορά στην ενεργειακή διασύνδεση της Ρόδου (και μαζί της Κώ και της Καρπάθου) με την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω ενός σύνθετου τεχνικού έργου που αναμένεται να μπει σε φάση κατασκευής εντός του 2025.
Ο μεσοπρόθεσμος στόχος έχει να κάνει με την κατασκευή ενός υβριδικού συστήματος ΑΠΕ με σύστημα αποθήκευσης που θα ανεβάσει σημαντικά το ποσοστό που θα καλύπτουν οι ΑΠΕ στο σύνολο της κατανάλωσης ενέργειας στο νησί.
Τέλος, ο βραχυπρόθεσμος στόχος σχετίζεται με ένα ειδικό πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με μπαταρία στα ξενοδοχεία, που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις αυτές να καλύπτουν τις αυξημένες ειδικά το καλοκαίρι ενεργειακές τους ανάγκες, με ενέργεια η οποία θα παράγεται από το Φ/β και θα καταναλώνεται την στιγμή που παράγεται ή θα αποθηκεύεται στην μπαταρία.

Η κα Σδούκου ολοκλήρωσε τη δήλωσή της λέγοντας: «Πολλά συγχαρητήρια στον Περιφεριάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την πρωτοβουλία και την λεπτομερή προετοιμασία του project. Ανυπομονώ να πιάσουμε δουλειά».

Προτεραιότητα  επίσης όπως ανέφερε, στο συνέδριο Oil & Gas για το υπουργείο Ενέργειας είναι να καλυφθεί το σημερινό έλλειμμα του ταμείου ΕΛΥΚΩ που πληρώνει τους προμηθευτές για την κάλυψη του κόστους των ΥΚΩ (για τις μειωμένες χρεώσεις των καταναλωτών στα Μη διασυνδεδεμένα Νησιά και το Κοινωνικό Τιμολόγιο).

Όπως δήλωσε σήμερα, γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών για να βρεθεί φόρμουλα και να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό η οφειλή αυτή στους προμηθευτές, που είναι ήδη 300 εκ. ευρώ και θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους, επιβεβαιώνοντας το WEN. Ti έλεγε το WEN; Δείτε παρακάτω:

https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/552627/yko-logistiki-mono-i-taktopoiisi-oi-katanalotes-tha-plirosoun-mellontika

Τότε κάποιοι επιχειρούσαν να προβάλουν την άποψη ότι το έλλειμμα θα καλυφθεί από μελλοντικούς "συμψηφισμούς" της αγοράς, να όμως που τελικά η κυβέρνηση θα κάνει χρήση του προϋπολογισμού.

Η κ. Σδούκου τόνισε ότι είναι σημαντικό να καλύπτεται αυτό το κόστος για λογαριασμό των καταναλωτών που το έχουν ανάγκη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης