Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ο TAP θα χρηματοδοτήσει πέντε μελέτες διαχείρισης δασών στο Δήμο Νεστορίου

Ο TAP θα χρηματοδοτήσει πέντε μελέτες διαχείρισης δασών στο Δήμο Νεστορίου
Η δράση αυτή εμπίπτει στο πρόγραμμα κοινωνικοπεριβαλλοντικών επενδύσεων ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει αναλάβει οικειοθελώς η TAP AG.
Η διαχειρίστρια κοινοπραξία του αγωγού φυσικού αερίου TAP θα χρηματοδοτήσει πέντε μελέτες διαχείρισης δασών στο Δήμο Νεστορίου, μία από τις κοινότητες από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός.
Με αυτές τις μακροπρόθεσμες κοινωνικο-περιβαλλοντικές επενδύσεις, η κοινοπραξία TAP AG ανταποκρίνεται στην αντίστοιχη πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Νεστορίου, μια πρωτοβουλία κρίσιμης σημασίας για τους 3.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και για τη βιωσιμότητα του τοπικού περιβάλλοντος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κοινοπραξίας.
Η δράση αυτή εμπίπτει στο πρόγραμμα κοινωνικοπεριβαλλοντικών επενδύσεων ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει αναλάβει οικειοθελώς η TAP για την εφαρμογή και στις τρεις Περιφέρειες της Ελλάδας (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία) από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός και υλοποιείται στο πλαίσιο δύο βασικών πυλώνων της στρατηγικής SEI του TAP, τη βελτίωση των βιοτικών πόρων των κοινοτήτων που βρίσκονται κατά μήκος του αγωγού και τη βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Ταυτόχρονα, οι μελέτες διαχείρισης δασών στο Νέστοριο προωθούν επίσης την περιφερειακή ανάπτυξη.
Πρόκειται για ορεινό δήμο στους πρόποδες του βουνού Γράμμος στη Δυτική Μακεδονία, όπου η δασοκομία είναι πρωτογενής τομέας, που προσφέρει απασχόληση και μέσα διαβίωσης για τον τοπικό πληθυσμό και στον οποίο δραστηριοποιούνται περίπου 20 δασικοί συνεταιρισμοί.
Καθώς δεν ήταν δυνατή η εκπόνηση νέων μελετών για τη διαχείριση των δασών, μετά την εκπνοή των προηγούμενων, ο Δήμος Νεστορίου απευθύνθηκε στην TAP AG, η οποία αξιολόγησε το αίτημα, αναγνώρισε τη σημασία του και ενέκρινε τη χρηματοδότησή του.
Από την άποψη αυτή, η TAP εξασφάλισε, ότι δόθηκε στις τοπικές κοινότητες η ευκαιρία να βελτιώσουν τα μέσα διαβίωσής τους μέσω βιώσιμης υλοτομίας και άλλων δασικών πρακτικών για τα επόμενα 10 έτη τουλάχιστον - δηλαδή κατά την περίοδο ισχύος των νέων μελετών.
Ο Δήμαρχος Νεστορίου Πασχάλης Γκέτσιος τόνισε την αναγκαιότητα και τη σημασία αυτού του συγκεκριμένου έργου, ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωσή του.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TAP AG για την Ελλάδα Ρίκαρντ Σκούφιας εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του, για το ότι η TAP συνέβαλε στην υλοποίηση ενός έργου τόσο σημαντικού για τις τοπικές κοινωνίες.
«Με τέτοιες δραστηριότητες, ο αγωγός TAP καλλιεργεί σχέσεις καλής γειτονίας με τις κοινότητες υποδοχής του στη Βόρεια Ελλάδα» πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης