Περιβάλλον

Νεκρή ανασύρθηκε η εγκλωβισμένη στα ερείπια γυναίκα στη Βρισά Λέσβου

Νεκρή ανασύρθηκε η εγκλωβισμένη στα ερείπια γυναίκα στη Βρισά Λέσβου
Ισχυρός σεισμός έντασης 6,1 Ρίχτερ νότια της Λέσβου με υλικές ζημιές - Ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρισά της περιοχής Πολιχνίτου
Upd Νεκρή ανασύρθηκε πριν από λίγα λεπτά (στις 8:20 το βράδυ) η εγκλωβισμένη στα ερείπια 45χρονη γυναίκα στη Βρισά Λέσβου.
Η εύρεση της νεκρής γυναίκας έγινε από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν εκεί.

Κινητοποίηση

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για τον σεισμό στη Λέσβο, διαβεβαίωσε την Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την κατάσταση στο νησί, αφού -όπως γνωστοποίησε- υπάρχουν ελάχιστοι ελαφρά τραυματίες.
Ο αρμόδιος υπουργός είπε, ότι ειδικά κλιμάκια έχουν ήδη αναχωρήσει για το νησί, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ενώ τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.
Επίσης, ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε ότι το βράδυ αναχωρεί με τακτική πτήση, κλιμάκιο που θα ελέγξει τα σχολεία και προσέθεσε πως θα υπάρξει μέριμνα και για τους μαθητές των πανελλήνιων εξετάσεων.
Την άμεση ενεργοποίηση της κυβέρνησης, αναγνώρισε και ο τομεάρχης υποδομών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής επισημαίνοντας πως «αυτό είναι κάτι θετικό».

Ο πρωθυπουργός

«Η σκέψη και το ενδιαφέρον μας αυτές τις ώρες, είναι στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου.
Πρώτιστη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια των πολιτών. Η καταγραφή των ζημιών θα είναι άμεση και μέριμνά μας είναι η ταχύτερη αποκατάστασή τους» αναφέρει σε μήνυμά του στο Facebook, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Καταστροφές

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρισά της περιοχής Πολιχνίτου, στη Λέσβο, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα» δήλωσε στο ΑΠΕ.
 Σύμφωνα με τον κ. Καρασάββα, στη Βρισά υπάρχουν τραυματίες που μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από εκεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Επίσης, μία γυναίκα βρίσκεται εγκλωβισμένη κάτω από τα ερείπια και δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να την απεγκλωβίσουν.
Από το Πλωμάρι, την επιχείρηση συντονίζουν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Μανόλη Αρμενάκα και από τη Βρισά, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Κατζανός και Νίκος Καρασάββας.


Κυβερνητικό κλιμάκιο

Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλή τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, μεταβαίνει στη Μυτιλήνη μετά τον μεγάλο σεισμό 6,1R που σημειώθηκε μεταξύ Λέσβου και Χίου.
Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ

Εκτεταμένες ζημιές σε παλιά κτήρια και κεραμοσκεπές προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός 6,1 βαθμών που σημειώθηκε στις 15:28 ανοιχτά της Λέσβου, στη θαλάσσια περιοχή 34 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μυτιλήνης.
Όπως δήλωσε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου, για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τραυματίες, ενώ οι πιο σοβαρές ζημιές εντοπίζονται στις κοινότητες Βρίσα και Σταυρός, στο νότιο τμήμα της Λέσβου.
Καταστροφές έχουν σημειωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες και σε παλιά κτήρια στον οικισμό του Πλωμαρίου, που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από το επίκεντρο της δόνησης. Δεν είναι γνωστό εάν τα εν λόγω κτίσματα ήταν κατοικημένα.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για ζημιές στον τρούλο του ναού του Αγίου Παντελεήμονα και ζημιές στον οικισμό της Πλαγιάς.
Έως τώρα έχουν καταγραφεί πέντε μετασεισμοί, ένας 4,6 βαθμών, ένας 3,6 βαθμών και τρεις 3,2 βαθμών.
Το επίκεντρο βρίσκεται επίσης κοντά στις τουρκικές ακτές, περίπου 85 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σμύρνης, όπου το προξενείο της Ελλάδας υπέστη ρωγμές και άλλες ζημιές, όπως δήλωσε η εκεί πρόξενος της Ελλάδας, Αργυρώ Παπούλια.
Σε πολλές τουρκικές πόλεις άνθρωποι βγήκαν στους δρόμου, όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς.
Η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, αλλά και στη Βουλγαρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης