Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

«Πυρά» από όλο τον κόσμο κατά Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού

«Πυρά» από όλο τον κόσμο κατά Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού
Ο ίδιος μπορεί να δήλωσε, ότι «θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, για να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία ή κάτι καινούργιο», ωστόσο ηγέτες από όλον τον κόσμο καταδικάζουν ο ένας μετά τον άλλον την κίνησή του αυτή.
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την συμμετοχή των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Κλίμα.
Ο ίδιος μπορεί να δήλωσε, ότι «θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, για να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία ή κάτι καινούργιο», ωστόσο ηγέτες από όλον τον κόσμο καταδικάζουν ο ένας μετά τον άλλον την κίνησή του αυτή.
Σε κοινή δήλωσή τους νωρίτερα η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη» και τόνισαν ότι «η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση».
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντεζάρικ χαρακτήρισε την απόφαση «μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια».
Πρόσθεσε δε, ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «παραμένει βέβαιος ότι οι πόλεις, οι πολιτείες και οι επιχειρήσεις εντός των ΗΠΑ - μαζί με άλλες χώρες- θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν οραματικότητα και ηγεσία, εργαζόμενοι για την χαμηλού-άνθρακα, ευέλικτη οικονομική ανάπτυξη που θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και αγορές για την ευημερία του 21ο αιώνα».
Είπε ακόμη, ότι είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν οι ΗΠΑ ηγέτιδα δύναμη σε περιβαλλοντικά θέματα.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο, ότι «απογοητεύθηκε» από την απόφασή του να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, όπως ανακοίνωσε η Downing Street.
«Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση της G7» αναφέρεται στη δήλωση.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού και δήλωσε ότι η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να αποχωρήσει από τη συμφωνία, θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς.
Ο Μακρόν σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα γαλλικά και αγγλικά είπε, ότι ο Τραμπ έχει «διαπράξει ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας».
Τόνισε δε, ότι «δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B), γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)».
Η υπουργός Περιβάλλοντος του γειτονικού στις ΗΠΑ Καναδά, Κάθριν Μακ Κένα, εξέφρασε την απογοήτευση της χώρας της από την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, τονίζοντας ότι ο Καναδάς θα συνεχίσει να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Ο Καναδάς είναι βαθιά απογοητευμένος από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών» είπε και συμπλήρωσε ότι «η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί καλή συμφωνία για τον Καναδά και καλή συμφωνία για τον κόσμο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης