Περιβάλλον

Tusk: Έκκληση μέσω Twitter στον Trump για τη συμφωνία του Παρισιού

Tusk: Έκκληση μέσω Twitter στον Trump για τη συμφωνία του Παρισιού
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δήλωσε  στο Βερολίνο πως, "αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να αποσυρθούν, το κενό που θα αφήσουν θα πρέπει να καλυφθεί"
«@realDonaldTrump Σας παρακαλώ, μην αλλάζετε το (πολιτικό) κλίμα προς το χειρότερο», ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk μέσω μηνύματός του στο Twitter.
Ο πρόεδρος Trump είχε προηγουμένως αναφέρει --στοTwitter-- πως θα ανακοινώσει στις 15:00 (τοπική ώρα) την απόφασή του για το αν θα αποχωρήσει ή όχι από τη συμφωνία του Παρισιού για τον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής.
Ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ θα κατέφερε ισχυρό πλήγμα στη δυναμική που δημιουργήθηκε μετά την υπογραφή αυτής της ιστορικής συμφωνίας τον Δεκέμβριο 2015, η οποία κατέστη δυνατή κυρίως λόγω της υποστήριξης που παρείχαν σ' αυτή οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του κόσμου, η Κίνα και οι ΗΠΑ.
Όμως οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι υποδέχονται απόψε και αύριο Παρασκευή τον κινέζο πρωθυπουργό Li Keqiang, δήλωσαν έτοιμοι να αναλάβουν την ηγεσία στο θέμα αυτό σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δήλωσε σήμερα 1/6/2017 στη διάρκεια ενός φόρουμ στο Βερολίνο πως, «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να αποσυρθούν, το κενό που θα αφήσουν θα πρέπει να καλυφθεί. Θα συναντήσω απόψε τον πρωθυπουργό Li», πρόσθεσε, όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο του.
Χθες το βράδυ, είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ θα χρειάζονταν «πολλά χρόνια» για να αποχωρήσουν από τη συμφωνία, βάσει των όρων της συνθήκης.
Στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται πριν φθάσει απόψε στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη συμφωνία του Παρισιού».
Σύμφωνα με ένα σχέδιο κειμένου που είδε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο, η ΕΕ και η Κίνα είναι έτοιμες να δεσμευθούν σε μια κοινή δήλωση ότι θα «επιταχύνουν τη συνεργασία τους για να βελτιώσουν την εφαρμογή» της συμφωνίας, «αποφασισμένες» να προωθήσουν τα απαραίτητα μέτρα για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
«Ό,τι και να συμβεί σήμερα (Πέμπτη), η συμφωνία του Παρισιού θα συνεχισθεί, θα διαρκέσει», έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη δράση για το κλίμα και διαπραγματευτής της ΕΕ στη συμφωνία του Παρισιού Miguel Arias Canete.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης