Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Φάμελλος: Στοχεύουμε στην κοινωνία της ανακύκλωσης και στην κυκλική οικονομία

Φάμελλος: Στοχεύουμε στην κοινωνία της ανακύκλωσης και στην κυκλική οικονομία
Να διασφαλίσουμε ότι ο τελικός αποδέκτης των θετικών αποτελεσμάτων ενός ορθολογικού, βιώσιμου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων, θα είναι ο κάθε πολίτης αλλά και οι οικονομικοί παραγωγοί, τόνισε.
Την διάθεση συνεργασίας με την Νότια Κορέα στον τομέα της τεχνολογίας Περιβάλλοντος και της διαχείρισης αποβλήτων επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, κατά την παρουσία του στο Ελληνοκορεατικό Φόρουμ Συνεργασίας 2017, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (1/6) στην Αθήνα υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ και του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
«Η συνεργασία των χωρών μας, των επιχειρήσεων, των δημόσιων οργανισμών και των επιστημόνων μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τη θετική πλευρά της παγκοσμιοποίησης και να προσεγγίσουμε την κοινωνία της γνώσης, της προόδου και της ανακύκλωσης», ανέφερε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα γίνεται μια συστηματική προσπάθεια, ώστε να καλυφθούν παραλείψεις και αστοχίες χρόνων στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Στόχος μας είναι η μετάβαση σε ένα μοντέλο διαχείρισης που θα συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την κυκλική οικονομία».
Τόνισε δε, ότι στη χώρα μας υπάρχει τεράστιο περιθώριο βελτίωσης της διαχείρισης αποβλήτων.
Έως σήμερα, η εξάρτηση από τις πρακτικές υγειονομικής ταφής, έχει ως αποτέλεσμα πάνω από το 80% των αστικών αποβλήτων να απορρίπτεται σε χώρους υγειονομικής ταφής και να ανακυκλώνεται μόνο το 20%, λόγω έλλειψης υποδομών.
Η εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης ευρείας εμβέλειας για τη δημιουργία ενός δικτύου εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ κατά περισσότερο από 1 δις ευρώ, καθώς και εθνικά και ιδιωτικά κονδύλια, θα αλλάξει ριζικά το ισχύον μοντέλο.  
Το προαναφερόμενο πρόγραμμα θα έχει ως αποτέλεσμα την υποδομή διαχείρισης αποβλήτων, με περισσότερες από 116 μονάδες σε όλη την Ελλάδα και ένα μεγάλο δίκτυο Πράσινων Σημείων και υλικών διαλογής για τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων και βιολογικών αποβλήτων.
Επίσης, ορισμένες από τις εγκαταστάσεις που προβλέπονται στα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων και πρόκειται να κατασκευαστούν, έως το 2020 έχουν ήδη εγκριθεί για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταφορές, Υποδομές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», όπως το εργοστάσιο ΜΒΤ της Ηπείρου, των Σερρών και της Θήβας.
Σήμερα, «εργαζόμαστε για μια ολοκληρωμένη αναβάθμιση των μεθόδων διαχείρισης, προωθώντας την ιεραρχία των αποβλήτων, η οποία συνδυάζει δημιουργικά την Πρόληψη των Αποβλήτων, την Επαναχρησιμοποίηση, την Ανακύκλωση και την Ανάκτηση υλικών και ενέργειας, την τελευταία διάθεση των αποβλήτων.
Η στρατηγική αυτή απεικονίζεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Απορριμμάτων, στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και στα 13 Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων προσαρμοσμένα στην Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία, ενώ προωθούμε νέο Νόμο για την Ανακύκλωση», επεσήμανε ο κ. Φάμελλος και συμπλήρωσε ότι η πλήρης εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας θα μπορούσε, σύμφωνα με μελέτες της ΕΕ, να οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων από 15.900 θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και να αυξήσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών του τομέα των αποβλήτων κατά 1,675 εκατ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ενός σχεδίου δράσης για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.
Σύντομα, αναμένεται η ανακοίνωση εργαλείων πολιτικής για την επίτευξη αυτών των στόχων, (πράσινες δημόσιες συμβάσεις, φορολογικά κίνητρα κλπ.).
«Η στροφή προς το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας αποτελεί μέρος του γενικού αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, καθώς μπορεί να προωθήσει ένα ποιοτικό άλμα στην οικονομία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και νέες δεξιότητες, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα μικρού και μεσαίου μεγέθους και την κοινωνική οικονομία που βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.
Ταυτόχρονα όπως είπε «ανταποκρίνεται στην ανάγκη βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς στοχεύει στη συνεχή ενσωμάτωση των φυσικών πόρων στον οικονομικό κύκλο, μέσω της βιομηχανικής συμβίωσης».
Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των ενεργειών αποφασίστηκε πρόσφατα η σύσταση  διυπουργικής ομάδας συντονισμού.
«Προωθούμε την αειφόρο διαχείριση και αποδοτικότητα των πόρων στη διαχείριση αποβλήτων, υποστηρίζοντας τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και ενισχύοντας την αγορά δευτερογενών προϊόντων επεξεργασίας αποβλήτων», είπε ο κ. Φάμελλος.
«Αντιμετωπίζουμε τις ελλείψεις στον τομέα της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ θεωρούμε ότι το νέο Εθνικό Σχέδιο και το Πρόγραμμα Πρόληψης αποτελούν σημαντική ευκαιρία για τη βελτίωση και επέκταση του τομέα της Ανακύκλωσης.
Και, βέβαια, προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε τη συνεργασία μας με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, με πνεύμα κοινής ευθύνης και κοινής κατανόησης, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο τελικός αποδέκτης των θετικών αποτελεσμάτων ενός ορθολογικού, βιώσιμου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων, που προωθεί την προστασία του περιβάλλοντος, θα είναι ο κάθε πολίτης αλλά και οι οικονομικοί παραγωγοί όλων των τομέων της οικονομίας», κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης