Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Γιούνκερ: ΕΕ και Κίνα θα πρέπει να καλύψουν το κενό των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού

Γιούνκερ: ΕΕ και Κίνα θα πρέπει να καλύψουν το κενό των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού
Σήμερα (1/6) το βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει την απόσυρση της χώρας του από τη συμφωνία για την προστασία του Περιβάλλοντος.
Το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα φέρνει πιο κοντά ΕΕ και Κίνα, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να ανακοινώνει, ότι συναντάται την Πέμπτη το βράδυ με τον Κινέζο πρωθυπουργό, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα euractiv.
Σημειώνεται ότι σήμερα (1/6) το βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει την απόσυρση της χώρας του από τη συμφωνία για την προστασία του Περιβάλλοντος.
«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιλέξουν να αποχωρήσουν (από τη συμφωνία) το κενό πρέπει να καλυφθεί» επεσήμανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη διάρκεια συνεδρίου για την Ευρώπη στο Βερολίνο.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε, ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ την Πέμπτη.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε επίσης, ότι εντολή της Κομισιόν, την οποία θα ήθελε να έχει φέρει εις πέρας στο τέλος της θητείας του, είναι να πάψουν οι διαχωρισμοί μεταξύ Ανατολής και Δύσης, να σταθεροποιηθεί το ευρώ και να επιτευχθεί ο στόχος μια περισσότερο κοινωνικής Ευρώπης.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επίσης τάχθηκε εναντίον μιας πρότασης της Γερμανίας, να τεθεί ως όρος για μελλοντικές χρηματοδοτήσεις εκ μέρους της ΕΕ, η συμμόρφωση των κρατών-μελών προς τις αρχές του κράτους δικαίου.
Καθώς η ΕΕ συζητεί τη μεταρρύθμιση της Ένωσης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, η γερμανική κυβέρνηση έχει διατυπώσει προτάσεις να «παγώνει» η πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κεφάλαια για χώρες, που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια της ΕΕ για το κράτος δικαίου, σύμφωνα με ένα έγγραφο που επικαλείται το Reuters.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι «είμαι της γνώμης, ότι δεν θα πρέπει να γίνει αυτό».
Πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλους τρόπους να καταστήσει σαφές, πως η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος.
Δήλωσε επίσης, πως ο πιο επείγον στόχος της ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρώσει την ένωση των κεφαλαιαγορών και την τραπεζική ένωση που έχουν συμφωνηθεί από κοινού και πως η εμβάθυνση της συνεργασίας στην Ευρωζώνη θα πρέπει να έρθει αργότερα.
Τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τη συμφωνία για το κλίμα υποστήριξε ότι θα τηρήσει η Κίνα, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον Τραμπ.
Ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε από τη Γερμανία, όπου παρευρέθη, πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα, που απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης