Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Κατά της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ Ηρακλής ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Μαγνησίας

Κατά της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ Ηρακλής ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Μαγνησίας
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ζήτησε να καταργηθούν οι τροποποιήσεις στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που αποφασίστηκαν από το υπουργείο το 2015 και το 2017.
«Όχι» στην καύση RDF στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής για την αυτοπαραγωγή ενέργειας χωρίς επενδύσεις και προϋποθέσεις, είπε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Μαγνησίας με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων του Κώστα Αγοραστού, Νίκου Τσιλιμίγκα και Μαρίνας Χρυσοβελώνη.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ζήτησε να καταργηθούν οι τροποποιήσεις στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που αποφασίστηκαν από το υπουργείο το 2015 και το 2017 και να επιστρέψει η αδειοδότηση του εργοστασίου στη μελέτη του 2013.
Οι υπόλοιπες παρατάξεις διαφώνησαν και απαίτησαν να αλλάξει και η μελέτη του 2013, γιατί προέβλεπε καύση πλαστικού.
Επιπλέον προτάθηκε:

1. Εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης από Ερευνητικό ίδρυμα.

2. Ενεργοποίηση από το Υπουργείο του ελεγκτικού μηχανισμού στον οποίο θα συμμετέχουν, εκτός των Πανεπιστημιακών/ερευνητών και εκπροσώπων της Περιφέρειας και εκπρόσωποι και άλλων συναρμόδιων φορέων.
Η σύσταση του ανεξάρτητου αυτού ελεγκτικού μηχανισμού προβλέπεται από την εθελοντική συμφωνία συνεργασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης από την τσιμεντοβιομηχανία, μεταξύ του υπουργείου και της ένωσης τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος και έχει ως κύριο έργο, την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας αυτής, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και προδιαγραφές, την Ελληνική Νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς όρους των εργοστασίων τσιμέντου, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ακολουθούμενη διαδικασία εφαρμόζεται σωστά και με αυστηρότητα.

3. Πίεση στο Υπουργείο για τη θέσπιση αυστηρών διαδικασιών για την έγκριση και τον έλεγχο των εναλλακτικών καυσίμων, ώστε να διασφαλίζεται η αξιόπιστη και ασφαλής χρήση τους.

4.Επαναλειτουργία του συστήματος on-line καταγραφής των σημαντικότερων αερίων εκπομπών, με πλήρη διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο, με πρόσβαση σε αυτήν της τοπικής κοινωνίας

Αρχική δημοσίευση: 31/5/2017 10:05

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης