Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Μόνο για το 10% της Ελλάδας έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση - Στο 1,1 δισ. το κόστος έως τώρα

Μόνο για το 10% της Ελλάδας έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση - Στο 1,1 δισ. το κόστος έως τώρα
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 141η θέση μεταξύ 200 χωρών στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας
Επειτα από χρόνια καθυστερήσεων για το Κτηματολόγιο, στα τέλη του 2016 είχε ολοκληρωθεί το 10% της επιφάνειας της Ελλάδας, που αντιστοιχεί στο 25,3% των συνολικών δικαιωμάτων γης.
Οπως σημειώνει η "Καθημερινή της Κυριακής", ο λογαριασμός έως τώρα είναι 1,1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2017, η Ελλάδα βρίσκεται στην 141η θέση μεταξύ 200 χωρών στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, λόγω της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας κτηματογράφησης, "περίπλοκων και ακριβών διαδικασιών" και "ελάχιστης αυτοματοποίησης" του συστήματος ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.
Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου έως το 2020 αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, η κυβέρνηση -με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας- έχει δεσμευτεί να προωθήσει τη μετάβαση από την ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση), που είναι ανώνυμη εταιρεία, στον νέο Οργανισμό Εθνικού Κτηματολογίου, που θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, και στην οποία θα συγχωνευτούν τα υποθηκοφυλακεία και οι υπηρεσίες κτηματογράφησης.
Στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού, ωστόσο, αναφέρεται ότι "δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή προσπάθεια κοστολόγησης ή κατάρτισης ενός χρονοδιαγράμματος" για τη διαδικασία αυτή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης