Περιβάλλον

Το δίκτυο Natura κλείνει 25 χρόνια εφαρμογής - Αποφέρει 300 δισ. ευρώ ετησίως στην ΕΕ

tags :
Το δίκτυο Natura κλείνει 25 χρόνια εφαρμογής - Αποφέρει 300 δισ. ευρώ ετησίως στην ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα οφέλη που απορρέουν από το δίκτυο Natura 2000 κυμαίνονται από 200 έως 300 δισ. ευρώ ετησίως
Το δίκτυο Natura της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαχείριση του περιβάλλοντος, συμπληρώνει αύριο 25 χρόνια δημιουργίας και εφαρμογής.
Στη χώρα μας έχουν χαρακτηριστεί 419 περιοχές Natura, οι οποίες καλύπτουν το 27% της χερσαίας (35.747 τ. χλμ.) και το 6% της θαλάσσιας έκτασης (7.199 τ. χλμ.) της Ελλάδας.
 Η καταγραφή του δικτύου στη χώρα μας έγινε το 1994-1996 από ομάδα 100 επιστημόνων που συστήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE.
Στον «Επιστημονικό Κατάλογο» εντάχθηκε σχεδόν το σύνολο των μέχρι τότε προστατευόμενων περιοχών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (εθνικοί δρυμοί, περιοχές ramsar κ.λπ.).
Κατόπιν ο κατάλογος επικαιροποιήθηκε το 2010 με την προσθήκη επιπλέον περιοχών και αναμένεται μέσα στο επόμενο έτος να επικαιροποιηθεί εκ νέου για την προσθήκη θαλάσσιων περιοχών Natura.

Οφέλη 300 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα οφέλη που απορρέουν από το δίκτυο Natura 2000 κυμαίνονται από 200 έως 300 δισ. ευρώ ετησίως.
Επιπλέον, η επισκεψιμότητα των περιοχών Natura 2000 αποφέρει στις εθνικές οικονομίες έσοδα 5 έως 9 δισ. ευρώ ετησίως.
Επίσης, 4,4 εκατ. θέσεις εργασίας και ένας ετήσιος κύκλος εργασιών 405 δισ. ευρώ εξαρτώνται άμεσα από τη διατήρηση υγιών οικοσυστημάτων.

Η έκθεση «The Economic benefits of the Natura 2000 Network» σημειώνει μεταξύ άλλων για το δίκτυο Natura:

• Αποθήκευση άνθρακα. Το δίκτυο Natura 2000 παρέχει μια ιδιαίτερα σημαντική υπηρεσία, την «αποθήκευση» άνθρακα, που συμβάλλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σε αυτή. Εκτιμάται ότι το δίκτυο δεσμεύει σήμερα περίπου 9,6 δισ. τόνους άνθρακα, ισοδύναμων με 35 δισ. τόνους CO2, με αξία εκτιμώμενη σε 600 εκατ. έως 1,130 δισ. ευρώ (αξία αποθεμάτων του 2010), αναλόγως της τιμής που αποδίδεται σε έναν τόνο άνθρακα.

• Προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η διατήρηση των περιοχών Natura συμβάλλει δυνητικά σε σημαντική εξοικονόμηση δαπανών και μείωση των ζημιών που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα (όπως είναι οι πλημμύρες, οι χιονοστιβάδες, οι κατολισθήσεις). Για την περίοδο 1990-2010, η αξία των οικονομικών απωλειών από φυσικές καταστροφές στην Ε.Ε. των 25 ανήλθε σε περίπου 163 δισ. ευρώ.

• Υδατα. Ο καθαρισμός του νερού και η υδροδότηση αποτελούν σημαντικές υπηρεσίες που παρέχονται από φυσικά οικοσυστήματα. Ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το Μόναχο, το Βερολίνο, η Βιέννη, το Οσλο, η Μαδρίτη, η Σόφια, η Ρώμη και η Βαρκελώνη, επωφελούνται από τη φυσική διήθηση με διάφορους τρόπους. Εκτιμάται ότι τα ετήσια οικονομικά οφέλη από τον καθαρισμό των υδάτων ανέρχονται σε 7 έως 16 εκατ. ευρώ και από την παροχή νερού σε 12 έως 91 εκατ. ευρώ ανά πόλη.

• Θάλασσα. Η αξία των οφελών που προκύπτουν από το σύνολο των θαλάσσιων περιοχών που προστατεύονται ανέρχεται σε περίπου 1,4-1,5 δισ. ευρώ ετησίως και θα διπλασιαστούν όταν προστατευθεί το 10% της συνολικής θαλάσσιας έκτασης.

• Τουρισμός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επισκέπτες σε περιοχές Natura 2000 δαπανούν περίπου 50-85 δισ. ευρώ/έτος. Εάν ληφθούν υπόψη μόνον οι δαπάνες των επισκεπτών που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις περιοχές Natura 2000 (και σε αντιδιαστολή με αυτούς που ενδιαφέρονται για τις φυσικές περιοχές γενικά), τα σχετικά έσοδα ανέρχονται σε 9-20 δισ. ευρώ/έτος.
Πηγή:Καθημερινή

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης