Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σ. Φάμελλος: Η «κυκλική οικονομία» ευκαιρία για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Σ. Φάμελλος: Η «κυκλική οικονομία» ευκαιρία για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Στην νέα πρόταση  της Ε.Ε προβλέπεται ότι η ανακύκλωση των οικιακών σκουπιδιών θα πρέπει να φθάσει στο 50%, μέχρι το 2020 και στο 65%, μέχρι το 2030 επεσήμανε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ
Η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, η λεγόμενη «κυκλική οικονομία», αποτελεί ευκαιρία και ανάγκη για την Ελλάδα, καθώς και καταλύτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στο 3ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, πολύ σύντομα στην Ευρώπη θα ακούμε όλο και περισσότερο για τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας και για την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, όπως για παράδειγμα ενός τηλεφώνου, ενός αυτοκινήτου, ή ακόμα και η επαναχρησιμοποίηση τμημάτων προϊόντων, ώστε να εξυπηρετούνται περισσότεροι άνθρωποι, και τα υλικά κατασκευής να αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο ζωής.
Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι σύμφωνα με μελέτη του ιδρύματος Ellen McArthour, που παρουσιάστηκε στο Νταβός πέρυσι, κάθε πολίτης των χωρών του ΟΑΣΑ καταναλώνει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, 800 κιλά τροφίμων και ποτών, 120 κιλά συσκευασιών και 20 κιλά ρούχα και παπούτσια, ενώ το 80% αυτών των προϊόντων καταλήγουν σε σκουπιδότοπους, καταστρέφονται, ή μετατρέπονται σε λύματα.
«Χωρίς να γίνουν δραματικές αλλαγές στην αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης, το ποσοστό αυτό μπορεί να πέσει μέχρι το 50%», είπε ο κ. Φάμελλος, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ έχει ήδη ετοιμάσει ντιρεκτίβες, και στη νέα πρόταση προβλέπεται ότι η ανακύκλωση των οικιακών σκουπιδιών θα πρέπει να φθάσει στο 50%, μέχρι το 2020 και στο 65%, μέχρι το 2030.
Παραδείγματα κυκλικής οικονομίας, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η περίπτωση αεροπορικής εταιρίας των ΗΠΑ, η οποία μετατρέπει το υλικό από τα παλιά καθίσματα των αεροσκαφών σε τσάντες και πορτοφόλια, εταιρία ελαστικών αυτοκινήτων σχεδιάζει τα προϊόντα της με τέτοιο τρόπο ώστε μετά τη χρήση τους να χρησιμοποιηθούν για ...σόλες παπουτσιών, ενώ πολίτες στο Τορόντο του Καναδά δημιούργησαν δανειστική εργαλειοθήκη, με περισσότερα από 50.000 εργαλεία, τα οποία, με μια ετήσια συνδρομή 50 δολαρίων, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε πολίτης.
«Σε έναν κόσμο που σύντομα ο πληθυσμός του θα φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια το σημερινό παραγωγικό μοντέλο δεν θα αντέξει για πολύ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος και επισήμανε ότι το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας είναι εύκολα προσαρμόσιμο στην ελληνική οικονομία, λόγω της πληθώρας ευκαιριών και δυνατοτήτων, της αξιοποίησης πόρων που παρουσιάζει και της διαθέσιμης γνώσης.
Είπε ακόμα, ότι η κυκλική οικονομία στην Ελλάδα, μπορεί να τροφοδοτήσει ένα ποιοτικό άλμα στην οικονομία, που θα αποτελεί αναπτυξιακό μετασχηματισμό, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων επαγγελμάτων.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης