Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ιαπωνία: Σε αναζήτηση υπόγειων αποθηκών για 18.000 τόνους πυρηνικών αποβλήτων

Ιαπωνία: Σε αναζήτηση υπόγειων αποθηκών για 18.000 τόνους πυρηνικών αποβλήτων
Η ανάγκη για μόνιμο ραδιανεργό "αποθηκευτικό" χώρο είναι πιό πιεστική από ποτέ, ωστόσο οι τοπικές κοινότητες αντιδρούν
Η ιαπωνική κυβέρνηση συγκεκριμενοποιεί τα τελευταία στοιχεία σε έναν χάρτη της χώρας, με στόχο να αναζητηθούν υποψήφια σημεία-"ραδιενεργές αποθήκες", για να εναποθέσει 18.000 τόνους πυρηνικών αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας για τα επόμενα 100.000 χρόνια.
Ο χάρτης αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα τον επόμενο μήνα και θα συνδυαστεί από πλευράς της ιαπωνικής κυβέρνησης με μια σειρά εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, με σκοπό να εξηγήσει γιατί χρειάζεται το αποθετήριο εν είδει υπόγειας ραδιενεργής απόθήκης, και να κερδίσει υποστήριξη για το έργο.
Σύμφωνα πάντως με την Deutsche Welle, δεδομένου ότι η καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο της Fukushima τον Μάρτιο του 2011 είναι ακόμα φρέσκια στη μνήμη του ιαπωνικού λαού, το σχέδιο της κυβέρνησης δεν αναμένεται να κερδίσει μεγάλη κατανόηση και υποστήριξη.
Η αρχική πρόταση για ένα αποθετήριο για τα απόβλητα από τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002, αλλά ακόμα και τότε υπήρχαν λίγες κοινότητες που ήταν πρόθυμες να δεχθούν τα ραδιενεργά απόβλητα.
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, η ανάγκη για μόνιμο ραδιανεργό "αποθηκευτικό" χώρο είναι πιό πιεστική από ποτέ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης