Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Αυστηρότερα όρια από την ΕΕ στις εκπομπές ρύπων των μονάδων παραγωγής ενέργειας με άνθρακα

Αυστηρότερα όρια από την ΕΕ στις εκπομπές ρύπων των μονάδων παραγωγής ενέργειας με άνθρακα
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να σώσουν περισσότερες από 20.000 ζωές κάθε χρόνο, μειώνοντας τη μόλυνση από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα
Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην ΕΕ θα πρέπει να μειώσουν την ποσότητα τοξικών ρύπων, όπως τα οξείδια του αζώτου που εκπέμπουν, σύμφωνα με νέους κανόνες που έχουν εγκριθεί από τα κράτη μέλη και έχουν επικροτηθεί ευρέως από τις περιβαλλοντικές ομάδες.
Σύμφωνα με τον Guardian, η ΕΕ επιβάλλει αυστηρότερα όρια στις εκπομπές ρύπων όπως το οξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου, τον υδράργυρο και τα μικροσωματίδια για τις μεγάλες μονάδες καύσης στην Ευρώπη.
"Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η κύρια περιβαλλοντική αιτία πρόωρου θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Enrico Brivio, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι μεγάλες μονάδες καύσης αντιπροσωπεύουν μεγάλο μερίδιο εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα στην ΕΕ: Ευθύνονται για το 46% διοξείδιου του θείου, το 18% οξείδιου του αζώτου, το 39% του υδράργυρου και 4% της σκόνης, πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να σώσουν περισσότερες από 20.000 ζωές κάθε χρόνο, μειώνοντας τη μόλυνση από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.
Η οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές της ΕΕ- το βασικό μέσο ρύθμισης των εκπομπών ρύπων από βιομηχανικές εγκαταστάσεις- τέθηκε σε ισχύ το 2011.
Ορίζει σε όλη την ΕΕ όρια εκπομπών σε μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης για ορισμένους ρύπους που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
Ωστόσο, η οδηγία έχει επικριθεί για εξαιρέσεις που επέτρεψαν σε περισσότερα από τα μισά ευρωπαϊκά εργοστάσια άνθρακα να υπερβούν τα όρια για επιβλαβείς ρύπους, σύμφωνα με έκθεση των περιβαλλοντικών ομάδων πέρυσι.
Πολλές χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Τσεχική Δημοκρατία, αντιτίθενται στις αλλαγές.
"Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα της ΕΕ θα πρέπει είτε να μειώσουν τη ρύπανση τους είτε να κλείσουν", δήλωσε ο Darek Urbaniak,  υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής στο WWF.
"Είναι καιρός η Ευρώπη να παραιτηθεί από την εξάρτηση από τον άνθρακα και να επενδύσει στην ενεργειακή απόδοση και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης