Περιβάλλον

Oδικός χάρτης ενεργειακών κολοσσών για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων κατά 50%

Oδικός χάρτης ενεργειακών κολοσσών για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων κατά 50%
Η μελέτη παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη για την επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, με στόχο τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Η ένωση εταιρειών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών Energy Transitions Commission που περιλαμβάνει ενεργειακούς κολοσσούς όπως η Shell και η BHP Billiton, υποστηρίζει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 50% μέχρι το 2040, χωρίς να παρεμποδιστεί η οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με το Bloomberg.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η πρόταση βασίζεται εν μέρει στην προσαρμογή των απαιτήσεων των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, το φθίνον κόστος των αιολικών, ηλιακών και ηλεκτρικών στηλών θα καταστήσει εφικτή την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών δικτύων, που θα τροφοδοτούνται μέχρι και κατά 90% από ΑΠΕ, παρέχοντας παράλληλα ηλεκτρική ενέργεια σε ανταγωνιστικές με τα ορυκτά καύσιμα τιμές.
Αυτό αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα (25/4) από την Energy Transitions Commission.
Η μελέτη αυτή που παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη για την επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, με στόχο τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, έρχεται την ώρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ εξετάζει, αν πρέπει να υλοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση, να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία, αναφέρει το Bloomberg.
Η μετατροπή των δικτύων στη χρήση «πράσινης» ενέργειας, η χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, θα ισοδυναμούσε με το 50% της μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων, μπορεί να οδηγήσει στην μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από 36 γιγατόνους σήμερα σε 20 γιγατόνους μέχρι το 2040, όπως αναφέρεται στην έκθεση.
Η Energy Transitions Commission τονίζει, ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες πρέπει να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους σε υδρογόνο, βιοενέργεια, θερμότητα και τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα, οι οποίες θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων ρύπων.
Η χρήση ορυκτών καυσίμων θα πρέπει επίσης να μειωθεί κατά 30% μέχρι το 2040, καθώς τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης επιταχύνουν για την επίτευξη των διεθνών κλιματικών στόχων, σύμφωνα με την έκθεση.
Επίσης αναφέρει, ότι οι πολιτικές συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης του άνθρακα, της σταδιακής κατάργησης των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και της ενθάρρυνσης της έρευνας για τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα χρειαστούν για την επίτευξη των στόχων, μαζί με την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στις μεταφορές και τις υποδομές των πόλεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης