Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Κύπρος: Το 2018-2019 η μετακίνηση στο Βασιλικό των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών

tags :
Κύπρος: Το 2018-2019 η μετακίνηση στο Βασιλικό των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών
Ευρεία σύσκεψη για την υλοποίηση της μετεγκατάστασης εντός των χρονοδιαγραμμάτων
Αρχές του 2018 θα γίνει η μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα στην περιοχή Βασιλικού και αρχές του 2019 η μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγραερίου δήλωσε σήμερα 12/4/2017 ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το ΓΤΠ, πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στην Λευκωσία, σύσκεψη της εξ Υπουργών Επιτροπής για το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου από την Λάρνακα στην περιοχή Βασιλικού.
Στη σύσκεψη, της οποίας προήδρευσε ο Υπουργός Εσωτερικών, συμμετείχαν οι Υπουργοί Ενέργειας, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Μεταφορών, ενώ ο Υπουργός Άμυνας, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό, εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου. Συμμετείχαν, επίσης, ο Δήμος Λάρνακας, ο Δήμος Λιβαδιών και εκπρόσωποι των εταιρειών πετρελαιοειδών.
Μετά τη σύσκεψη σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως "παλεύουμε με τις διαδικασίες, έτσι ώστε να γίνει η μετεγκατάσταση εντός των ημερομηνιών που προβλέπουν τα διατάγματα για αυτό και απαιτείται συνεργασία από όλους και σε επίπεδο κυβερνητικών υπηρεσιών, αλλά και των εταιρειών”.
Ανέφερε πως "η Λάρνακα και τα Λιβάδια που επηρεάζονται άμεσα, είναι εδώ και παρακολουθούν και το έχουμε θεσμοθετήσει ότι θα συμμετέχουν σε μια Επιτροπή Παρακολούθησης μαζί με εκπροσώπους των κυβερνητικών τμημάτων, ώστε να γνωρίζουν από πρώτο χέρι πώς προχωρούν οι διαδικασίες, πού υπάρχουν προβλήματα και πώς επιλύονται”.
Ακολούθως, απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη Διυπουργική Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και πώς προχωρούμε μέχρι στιγμής, ο κ. Χάσικος είπε πως "πάμε καλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βρισκόμαστε 100% εντός των στοχεύσεων που έχουμε θέσει”.
Όπως είπε ο ΥΠΕΣ "αναφύονται προβλήματα, τα οποία επιλύονται ή δρομολογούνται προς επίλυση, αλλά, αυτό που θέλω να κρατήσουμε είναι ότι η παρούσα Κυβέρνηση έχει περάσει από τα λόγια στην πράξη, με τα όσα προβλήματα έχουμε".
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ κατά τη σύσκεψη, συζητήθηκε και το θέμα της ασφάλειας, "αρχής γενομένης από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις καθώς και με τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται για το νέο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, το οποίο είναι υψηλού κινδύνου.
Ο Σωκράτης Χάσικος είπε ότι "με δεδομένο τα όσα δυσάρεστα ζήσαμε με την έκρηξη στο Μαρί θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, να έχουμε στο συγκεκριμένο χώρο ή πλησίον αυτού πυροσβεστικό σταθμό για να είναι σε θέση να συνδράμει άμεσα".
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ότι κάποιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται οφείλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Χάσικος είπε πως "δεν είναι περίπτερο ή κατάστημα που θα μετακινήσουμε, αλλά τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και υγραερίου, που είναι ο πνεύμονας της οικονομίας”.
Σημείωσε ότι "είναι πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα και τώρα που μπαίνουμε στη διαδικασία της μετακίνησης αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο είναι, ενώ και η καθυστέρηση που υπήρχε με προηγούμενες κυβερνήσεις –χωρίς να δίνω συγχωροχάρτι- έγκειται σε αυτή τη δυσκολία”.
Από την πλευρά του, απαντώντας σε ερώτηση γιατί κάνει συνεχώς αναφορά σε οδικό χάρτη, ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας είπε ότι "ο οδικός χάρτης είναι σημαντικός γιατί σε αυτή τη διαδικασία εμπλέκονται πολλοί φορείς”.
Εξήγησε ότι "πρέπει να γνωρίζουμε πότε και πώς θα γίνει μια εργασία, έτσι ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση αυτών των χρονοδιαγραμμάτων και για να είναι αυτό εφικτό, πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο”.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης