Περιβάλλον

Science: Νότια Ισπανία και Σικελία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε έρημο έως το 2100

Science: Νότια Ισπανία και Σικελία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε έρημο έως το 2100
η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου υψηλότερα από τα προβιομηχανικά επίπεδα, θα μετατρέψει τη νότια Ισπανία σε μια έρημο.
Η νότια Ισπανία θα μετατραπεί σε έρημο, αν μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα δεν έχουν ληφθεί νέα μέτρα για τον έλεγχο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αναφέρει επιστημονική έκθεση που δημοσιεύει το περιοδικό Science.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου υψηλότερα από τα προβιομηχανικά επίπεδα, θα συμβάλει στην μετατροπή της βλάστησης της Μεσογείου και θα μετατρέψει τη νότια Ισπανία σε μια έρημο.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, το χειρότερο σενάριο προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς Κελσίου σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2100, προκαλώντας ερημοποιήσεις εκτάσεων που θα καλύψουν τη νότια Ισπανία και τη Σικελία.
Η κλιματική αλλαγή έχει συμβάλει ήδη στην αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή κατά 1,3 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με περίπου 1 βαθμό Κελσίου σε όλο τον κόσμο από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, σημειώνει η έκθεση.
Επισημαίνεται ακόμη, ότι μόνο στο σενάριο όπου η θερμοκρασία θα αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως ορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού, θα διατηρηθούν τα οικοσυστήματα του πλανήτη στα σημερινά επίπεδα.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ακόμη, ότι «αύξηση της θερμοκρασίας ίση ή μεγαλύτερη από 2 βαθμούς Κελσίου, θα προκαλέσει αλλαγές στο οικοσύστημα της Μεσογείου, που θα είναι απαράμιλλο με εκείνο της εποχής του Holocene, μια περίοδο που καταγράφηκε στον πλανήτη πριν το 9700 π.Χ και η οποία χαρακτηρίζεται περισσότερο από τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας παρά από τη διαφοροποίηση της θερμοκρασίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης