Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η αλλαγή του κλίματος μπορεί να εντείνει την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα

Η αλλαγή του κλίματος μπορεί να εντείνει την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα
Η αλλαγή του κλίματος μπορεί να εντείνει την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα
Οι κινέζοι ηγέτες, προσπαθούν να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με μέτρα μείωσης του επιπέδου των χημικών ουσιών που  εκπέμπονται από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εργοστάσια χάλυβα και αυτοκινήτων.
Όμως νέα έρευνα σύμφωνα με το CNBC δείχνει ότι ένας άλλος παράγοντας μπορεί να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της Κίνας για τον έλεγχο των καταστροφικών επιπτώσεων από το νέφος: η κλιματική αλλαγή.
Η αλλαγή του καιρού που συνδέεται με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει οδηγήσει σε έλλειψη ανέμου σε όλη την βόρεια Κίνα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, επιδεινώνοντας το κύμα της σοβαρής ρύπανσης που έχει κατηγορηθεί για εκατομμύρια πρόωρους θανάτους.
Ο άνεμος συνήθως βοηθά να απομακρυνθεί το νέφος, αλλά οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες των τελευταίων δεκαετιών έχουν αφήσει πολλές από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Κίνας με «κακό εξαερισμό», λένε οι επιστήμονες.
Τα ευρήματα αυτά - είναι τα πρώτα που συνδέουν την κλιματική αλλαγή με το νέφος-  μπορούν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση  στους κινέζους ηγέτες για το κλείσιμο εργοστασίων χάλυβα και μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.
Η έρευνα θα μπορούσε να ωθήσει την Κίνα να αναλάβει ακόμη πιο δυναμικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον Πρόεδρο Trump, φαίνεται να κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση.
«Τώρα είναι σαφές ότι θα απαιτηθεί μια παγκόσμια προσπάθεια»
δήλωσε ο Liao Χονγκ, καθηγητής στο Nanjing Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Πληροφοριών και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης για την κλιματική αλλαγή που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
 Η δημόσια οργή έχει αυξηθεί στην Κίνα με την έκρηξη των αναπνευστικών ασθενειών που συνδέονται με την αιθαλομίχλη.
Οι κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Έχουν αποσταλεί  ομάδες των αστυνομικών για να επιθεωρήσουν τα εργοστάσια, έκλεισαν εκατοντάδες μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και επέβαλαν περιορισμούς στην οδήγηση και δραστηριότητες όπως  το υπαίθριο μπάρμπεκιου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης