Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σταθερές οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τρίτη χρονιά παρά την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Σταθερές οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τρίτη χρονιά παρά την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΕΙΑ), οι παγκόσμιες εκπομπές από τον τομέα της ενέργειας ήταν 32,1 δισ. τόνους το 2016, το ίδιο με τα δύο προηγούμενα χρόνια, τη στιγμή που η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,1%
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον ενεργειακό τομέα παραμένουν σταθερές για τρίτη συνεχή χρονιά, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΙΑ, οι παγκόσμιες εκπομπές από τον τομέα της ενέργειας ήταν 32,1 δισ. τόνους το 2016, το ίδιο με τα δύο προηγούμενα χρόνια, τη στιγμή που η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,1%.
Η ΕΙΑ αποδίδει τις θετικές αυτές εξελίξεις στην αυξανόμενη παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, και τη μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο καθώς και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ, όπου οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 3%, ενώ η οικονομία αναπτύχθηκε 1,6%, κυρίως εξαιτίας των περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που εκτόπισαν τον άνθρακα.
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν επίσης στην Κίνα, κατά 1%, και ήταν σταθερές στην Ευρώπη, αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, σύμφωνα με την ΕΙΑ.
Ο δρ.Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της ΕΙΑ, δήλωσε: «Αυτά τα τρία χρόνια σταθεροποίησης εκπομπών σε μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια οικονομία, σηματοδοτεί μια αναδυόμενη τάση και αυτό είναι σίγουρα μια αιτία για αισιοδοξία, ακόμη και αν είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές έχουν σίγουρα φθάσει στην κορύφωσή τους".
«Είναι επίσης ένα σημάδι ότι η δυναμική της αγοράς και οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις παίζουν μεγάλο ρόλο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είναι ενδεικτικό ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου από σχιστόλιθο έχουν γίνει μια φθηνή πηγή ενέργειας".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης