Περιβάλλον

Παρατείνεται για 105 μέρες το δικαίωμα ενστάσεων για δασικούς χάρτες

Παρατείνεται για 105 μέρες το δικαίωμα ενστάσεων για δασικούς χάρτες
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος  Σ. Φάμελλος ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα δίνει λύσεις σε μείζονα θέματα όπως τα κληροτεμάχια, θα κατοχυρώνει τις εκμεταλλεύσεις γης, ενώ ταυτόχρονα θα θωρακίζεται η διαχείριση των δασών
Παρατείνεται από 60, όπως αρχικά προβλεπόταν, σε 105 μέρες το δικαίωμα ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, σύμφωνα με την νομοθετική αλλαγή στην οποία προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί της τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, για την κύρωση μνημονίου συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα μεταξύ υπουργείων Περιβάλλοντος Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Νωρίτερα είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που εξέφρασε την έντονη αντίθεση της στην κατάθεση της τροπολογίας σε κύρωση μνημονίου, με ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη να ζητούν την απόσυρσή της.
Από την πλευρά τους, τόσο ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελος, υπεραμύνθηκαν της άμεσης κατάθεσης της τροπολογίας, καθώς όπως τόνισαν, λήγει σε 9 μέρες το δικαίωμα ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες που θα αναρτηθούν, και θα πρέπει να δοθεί παράταση, ώστε να διευκολυνθούν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι και κυρίως αγρότες.
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί με προχειρότητα δημιουργώντας πρόβλημα στη μισή αγροτιά».
Για ανάγκη προσεκτικής προσέγγισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, μίλησε ο ειδικός εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, δίνοντας έμφαση στα κληροτεμάχια, που αμφισβητούνται, όπως είπε, αν οι περιοχές κηρυχθούν αναδασωτέες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο «για πρωτόγνωρη δράση, έπειτα από 40 χρόνια για την ανάρτηση των δασικών χαρτών», κάτι, όπως είπε, που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις «με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο αναπτυξιακός χάρτης της χώρας».
Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα δίνει λύσεις σε μείζονα θέματα όπως τα κληροτεμάχια, θα κατοχυρώνει τις εκμεταλλεύσεις γης, ενώ ταυτόχρονα θα θωρακίζεται η διαχείριση των δασών.
«Σχεδιάζουμε μια παρέμβαση, ώστε να αποσαφηνιστεί το τοπίο με τις αναδασωτέες περιοχές και τις καταπατήσεις, αλλά βελτιώνοντας τις διαδικασίες, να ενισχυθούν και οι αγρότες και να παίρνουν με πολύ πιο εύκολο τρόπο γη», τόνισε ο κ. Φάμελος.

Η τροπολογία

Στην τροπολογία - προσθήκη που κατέθεσε σήμερα 14/3/2017 το ΥΠΕΝ στο σ/ν "Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν για Συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών και της Ενεργειακής Αποδοτικότητας":
· Παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη που αναρτήθηκε από τις 60 ημέρες στις 105 ημέρες από την ημερομηνία που ορίζεται στην πρόσκληση υποβολής αντιρρήσεων της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του νόμου 3889/2010.
Η παράταση της προθεσμίας κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς το ενδιαφέρον των πολιτών για την διαδικασία της ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι ιδιαίτερα αυξημένο και έχουν υποβληθεί πολλά αιτήματα για την παράταση της προθεσμίας αυτής.
Επομένως, η προτεινόμενη παράταση της προθεσμίας θα παρέχει στους ενδιαφερόμενους τον απαιτούμενο χρόνο για την πληρέστερη και έγκαιρη ενημέρωση τους.
· Με την τροπολογία αποστέλλεται ο κυρωμένος δασικός χάρτης στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, με τις περιοχές όπου δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις και στη συνέχεια, μετά την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων αποστέλλεται εκ νέου ο συμπληρωμένος και κυρωμένος δασικός χάρτης, ο οποίος μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ σε κάθε διοικητική ή δικαστική αρχή.
·  Εξαιρούνται από την κύρωση των δασικών χαρτών οι εκτάσεις που, σύμφωνα με τη φωτοερμηνεία, δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις, και παρόλα αυτά έχουν συμπεριληφθεί εντός ευρύτερα αναδασωτέων εκτάσεων.
Σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών, η Διοίκηση περιέλαβε μέσα σε ευρύτερα περιγράμματα που χαρακτήριζαν τις εκτάσεις ως αναδασωτέες και εκτάσεις που ποτέ δεν είχαν δασικό χαρακτήρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να δουν κατά την ανάρτηση του δασικού χάρτη την έκτασή τους ως αναδασωτέα, κάτι που δημιούργησε σύγχυση.
Για το λόγο αυτό εξαιρούνται αυτές και μόνο οι εκτάσεις από τον χαρακτηρισμό τους ως αναδασωτέων.
· Στην αποτύπωση των δασικών χαρτών περιλαμβάνονται πλέον και οι αναδασμοί που εκδόθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας.
· Οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων θα εξετάζουν και τον χαρακτήρα εκτάσεων σε περιοχές που ενώ είναι κηρυγμένες ως αναδασωτέες, έχουν άλλη μορφή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της ανάρτησης και εν τέλει κύρωσης των δασικών χαρτών και έχει ως στόχο την αγαστή συνεργασία πολίτη και Διοίκησης, το αξιόπιστο των ενεργειών της Διοίκησης, καθώς και την εξάλειψη οποιασδήποτε αμφιβολίας, εκ μέρους των πολιτών, για το περιεχόμενο των δασικών χαρτών.


Η τροπολογία έγινε τελικά δεκτή από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης