Περιβάλλον

Η επιστροφή των κατοίκων στην Φουκουσίμα είναι πια ασφαλής σύμφωνα με Πανεπιστημιακούς

Η επιστροφή των κατοίκων στην Φουκουσίμα είναι πια ασφαλής σύμφωνα με Πανεπιστημιακούς
H έρευνα συμπέρανε ότι σταδιακά τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί μέσω των φυσικών διαδικασιών πολύ περισσότερο από ό,τι μέσω των δαπανηρών προσπαθειών καθαρισμού που καταβλήθηκαν.
Έξι περίπου χρόνια μετά την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, χιλιάδες κάτοικοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους στη γύρω περιοχή, καθώς σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες που έκαναν τις σχετικές μετρήσεις, δεν υπάρχουν πλέον λόγοι ανησυχίας.
Οι ερευνητές Μακότο Μιγιαζάκι του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Φουκουσίμα και Ριούγκο Χαγιάνο του Πανεπιστημίου του Τόκιο, σύμφωνα με το "Science", μελέτησαν πώς εξελίχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου τα επίπεδα ραδιενέργειας στο χωριό Ντάτε, σε απόσταση 60 χλμ. από το δυστύχημα, το οποίο ποτέ δεν είχε εκκενωθεί.
Η μελέτη δείχνει, ότι οι κάτοικοι του χωριού δεν πρέπει να ανησυχούν για επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας στη διάρκεια της ζωής τους.
Επίσης, η έρευνα συμπέρανε ότι σταδιακά τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί μέσω των φυσικών διαδικασιών πολύ περισσότερο από ό,τι μέσω των δαπανηρών προσπαθειών καθαρισμού που καταβλήθηκαν, όπως η απομάκρυνση του επιφανειακού στρώματος του χώματος και το πλύσιμο ή η αντικατάσταση των στεγών των κτιρίων, που είχαν δεχθεί τη ραδιενεργή «βροχή».
Μετά και τις νέες καθησυχαστικές μετρήσεις, έως το τέλος του τρέχοντος μήνα αναμένεται οι αρμόδιες Αρχές να καλέσουν περίπου 52.000 άτομα που είχαν εκκενωθεί, να επιστρέψουν στην ευρύτερη περιοχή της Φουκουσίμα, αν το θέλουν ασφαλώς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης