Περιβάλλον

Deutsche Welle: Η Ιαπωνία να λάβει το μάθημα από το Τσερνόμπιλ

Deutsche Welle: Η Ιαπωνία να λάβει το μάθημα από το Τσερνόμπιλ
Η Deutsche Welle σημειώνει ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός βιάζεται να κατοικηθεί και πάλι μια μολυσμένη περιοχή, σε μια περίοδο που δεν θα έπρεπε καν να τίθεται θέμα επιστροφής των κατοίκων
Υπό τον τίτλο "Φουκουσίμα όπως Τσέρνομπιλ", η Deutsche Welle σε σημερινό της δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η Ιαπωνία πρέπει να λάβει το διαχρονικό μάθημα από το Τσέρνομπιλ και να διδαχθεί για τη Φουκουσίμα.
Οπως σημειώνεται, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός βιάζεται να κατοικηθεί και πάλι μια μολυσμένη περιοχή, σε μια περίοδο που δεν θα έπρεπε καν να τίθεται θέμα επιστροφής των κατοίκων.
"Έξι χρόνια μετά την ανείπωτη καταστροφή στη Φουκουσίμα οι επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία των κατοίκων δεν έχουν αποκατασταθεί, και όπως υποστηρίζουν ειδικοί θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη δεκαετίες. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της χώρας Σίζο Άμπε διακατέχεται από βιασύνη. Συνιστά στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την μολυσμένη περιοχή μετά το πυρηνικό δυστύχημα που ακολούθησε του σεισμού, να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο ακριβώς είχε γίνει και στην περίπτωση του Τσέρνομπιλ", σημειώνει η DW.     
Οπως υποστηρίζει ο φυσικός Ζεμπάστιαν Πφλουγκμπάιλ μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), «κάτι τέτοιο είναι ανεύθυνο».
Ο Γερμανός επιστήμονας είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά γιατί έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ιαπωνία.
«Υπάρχουν ακόμη περιοχές που εκπέμπουν ακτινοβολία, γύρω στα 20 μιλισιβερτ ανά έτος. Είναι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο που μπορεί να δεχθεί κάποιος που εκτίθεται λόγω επαγγέλματος στην ακτινοβολία. Δεν τίθεται καν θέμα επιστροφής, ιδιαίτερα για παιδιά, δεν μπορούν να ζήσουν κάτω υπό τέτοιες συνθήκες».
Το επιτρεπτό όριο είναι 1 μιλισίβερτ ανά έτος. Με αυτό το δεδομένο αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν υπάρχει κάποιος που να προβλέψει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την Ιαπωνία και την γύρω περιοχή.
«Εάν παρατηρήσετε πόση παραπληροφόρηση υπάρχει ακόμη και σήμερα για το Τσέρνομπιλ από τα ΗΕ, από υπουργεία υγείας, είναι αναμενόμενο να γίνει το ίδιο και στην Ιαπωνία" λέει ο γερμανός επιστήμονας.
«Αλλά τουλάχιστον μπορεί να διδαχθεί κανείς για το μέγεθος των επιπτώσεων στην υγεία. Για παράδειγμα, μετά το Τσέρνομπιλ έγιναν πολύ συστηματικές μετρήσεις στη Βαυαρία και με κυβερνητική απόφαση καταγράφηκαν όλες οι περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν με γενετικές ανωμαλίες. Μετά από αυτό μπορώ να σας πω με μεγάλη ακρίβεια ότι στη Βαυαρία, σε απόσταση πάνω από χίλια χιλιόμετρα από τον τόπο της καταστροφής και με μέτρια έκλυση ραδιενέργειας, γεννήθηκαν 3.000 παιδιά με γενετικές ανωμαλίες. Παρόμοια έκλυση ραδιενέργειας καταγράφεται ακόμη και σήμερα μέχρι το πυκνοκατοικημένο Τόκιο», σημειώνει ο ίδιος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης