Περιβάλλον

Ποιά όρια θέτει η ΕΕ για τα παιχνίδια που περιέχουν χρώμιο VI και μπορούν να καταστούν επικίνδυνα για τα παιδιά

Ποιά όρια θέτει η ΕΕ για τα παιχνίδια που περιέχουν χρώμιο VI και μπορούν να καταστούν επικίνδυνα για τα παιδιά
Το χρώμιο VI μπορεί να βρεθεί σε χρωστικές ουσίες για βαφές, μελάνια και πλαστικά, ενώ και τα παιχνίδια μπορεί να κατασκευάζονται από υλικά που το περιέχουν
Ευάλωτα είναι τα παιδιά σε προϊόντα και παιχνίδια που περιέχουν το βαρύ μέταλλο χρώμιο VI και η Ευρωπαϊκή Ενωση, για την προστασία τους, θέτει αυστηρούς κανόνες για την εμπορία των παιχνιδιών που παράγονται ή εισάγονται στην Ευρώπη.
Το χρώμιο είναι ένα βαρύ μέταλλο που εμφανίζεται σε διάφορες μορφές στο περιβάλλον, ενώ αρκετές ενώσεις χρωμίου χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές διεργασίες.
Το χρώμιο VI είναι πιο τοξικό, έχει ερεθιστικές ιδιότητες, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο όταν εισπνέεται στους χώρους εργασίας.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη του χρωμίου VI μέσω του πόσιμου νερού μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου στην γαστρεντερική οδό των πειραματόζωων.
Προς το παρόν, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το χρώμιο VI μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο όταν λαμβάνεται από το στόμα.
Το χρώμιο VI μπορεί να βρεθεί σε χρωστικές ουσίες για βαφές, μελάνια και πλαστικά, στο ξύλο, ενώ και τα παιχνίδια μπορεί να κατασκευάζονται από υλικά που περιέχουν χρώμιο VI.
Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο με δεδομένο ότι τα παιδιά μασούν τα παιχνίδια ή ακόμα μπορεί και να καταπιούν μικρά τμήματα αυτών με αποτέλεσμα οι ουσίες να αποδεσμεύονται στον οργανισμό τους.
Είναι συνεπώς τα παιχνίδια που περιέχουν χρώμιο VI ασφαλή για τα παιδιά;
Η οδηγία για την ασφάλεια των παιχνιδιών της ΕΕ θέτει τους κανόνες για την εμπορία των παιχνιδιών που παράγονται ή εισάγονται στην ΕΕ.
Θέτει αυστηρά «όρια μετανάστευσης» για 17 στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του χρωμίου, για όλα τα παιχνίδια που πωλούνται στην ΕΕ.
Το «όριο μετανάστευσης» των ουσιών αυτών είναι η μέγιστη ποσότητα μιας χημικής ένωσης που επιτρέπεται να μεταφερθεί από ένα παιχνίδι σε ένα παιδί.
Τα όρια μετανάστευσης διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία τους.
Σημαντικό είναι να εξακριβώνεται ότι όλα τα παιχνίδια αγοράζονται από εγκεκριμένα σημεία πώλησης και πληρούν τις προδιαγραφές CE.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης