Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ν. Σαντορινιός: Εγκατάσταση μονάδων αφαλατώσεων στα νησιά

Ν. Σαντορινιός: Εγκατάσταση μονάδων αφαλατώσεων στα νησιά
Στόχος είναι η υδατική αυτονομία των νησιών με την εγκατάσταση αφαλατώσεων», είπε ο υφυπουργός, καθώς ξοδεύονται 3 εκατομμύρια ευρώ την μεταφορά νερού
Ως άμεση και επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη για εγκατάσταση μονάδων αφαλατώσεων στα νησιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψυδρίας, ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 3/3/2017 για την εφαρμοσμένη καινοτομία στον κύκλο του νερού.
«Η αφαλάτωση αποτελεί προτεραιότητα στην κάλυψη του βασικού αυτού προβλήματος, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά, καθώς τα περισσότερα είναι άνυδρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαντορινιός.
Όπως είπε, η λειψυδρία είναι εκ των βασικών λόγων που χάνεται πληθυσμός, καθώς τα τελευταία 50 χρόνια, περί τα 50 νησιά έχουν εγκαταλειφθεί, όπως είπε, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για επιστροφή των κατοίκων.
«Κεντρικός πολιτικός στόχος είναι η υδατική αυτονομία των νησιών με την εγκατάσταση αφαλατώσεων», είπε ο υφυπουργός, καθώς ξοδεύονται 3 εκατομμύρια ευρώ για να μεταφέρεται νερό με καραβάκια.
«Δεν μπορούμε να το συνεχίσουμε αυτό. Θα συνεχίσουμε να υδροδοτούμε για φέτος, αλλά θα προχωρήσουμε στην εγκατάσταση μονάδων αφαλατώσεων» ξεκαθάρισε ο κ. Σαντορινιός, κάνοντας γνωστό ότι τα αναγκαία κονδύλια έχουν ήδη εξασφαλιστεί.
Οπως έκανε γνωστό, σε Λέρο, Αιγιάλη Αμοργού, Δονούσα, έχουν τεθεί μονάδες αφαλάτωσης σε λειτουργία και δεν θα μεταφερθεί νερό εκεί φέτος, ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου δεν θα μεταφερθεί νερό ούτε σε Πάτμο, και Αρκιούς, καθώς και εκεί το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί.
Όπως είπε, τις άμεσες ανάγκες των νησιών μπορούν να ικανοποιήσουν και φορητές μονάδες αφαλάτωσης, ενώ καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το 2018 όλα τα ελληνικά νησιά θα είναι υδατικά αυτόνομα


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης