Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Το Κοσσυφοπέδιο αναζητά λύσεις ενεργειακής απεξάρτησης από τον άνθρακα και τον λιγνίτη

Το Κοσσυφοπέδιο αναζητά λύσεις ενεργειακής απεξάρτησης από τον άνθρακα και τον λιγνίτη
Επί του παρόντος, το Κοσσυφοπέδιο παράγει το 85% της ενέργειάς του με τη χρήση άνθρακα και λιγνίτη, ο οποίος είναι άφθονος στο υπέδαφος της χώρας
Σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα βρίσκεται η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, προκειμένου να επιτευχθεί η αλλαγή μείγματος του ενεργειακού τομέα του κρατιδίου της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την προστασία του περιβάλλοντος.
Για την επίτευξη αυτών των στόχων η Παγκόσμια Τράπεζα έχει διαθέσει 50 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων που αφορούν την ενεργειακή απόδοση και τις ΑΠΕ.
Ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου Llokman Myrtezani είπε μιλώντας στο Independent Balkan News Agency, ότι το περιβάλλον του Κοσσυφοπεδίου είναι αρκετά μολυσμένο από τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας και ότι ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του περιβάλλοντος.
Επεσήμανε δε ότι «τα σχέδια αυτά γίνονται και στις χώρες της ΕΕ» συμπληρώνοντας ότι «τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ βοηθούν στη βελτίωση των πολιτικών για ενεργειακά αποδοτικές λύσεις».
Σύμφωνα με τον διευθυντής του σχετικού προγράμματος Rinora Gojani, ο άμεσος στόχος είναι, το 25% της ενέργειας που καταναλώνει το Κοσσυφοπέδιο, να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Τόνισε ωστόσο, ότι «προς το παρόν κάνουμε πολύ αργά βήματα», συμπληρώνοντας ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, τότε είναι δύσκολο να εκπληρώσουμε εγκαίρως τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο της Συνθήκης για την Ενεργειακή Ένωση».
Επί του παρόντος, το Κοσσυφοπέδιο παράγει το 85% της ενέργειάς του με τη χρήση άνθρακα και λιγνίτη, ο οποίος είναι άφθονος στο υπέδαφος της χώρας, καθιστώντας την μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο σε λιγνίτη.

Αρχική δημοσίευση: 27/01/2017 11:55

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης