Περιβάλλον

ΕΕΑ: Σοβαροί κίνδυνοι για υγεία, οικοσυστήματα και οικονομία από την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη

ΕΕΑ: Σοβαροί κίνδυνοι για υγεία, οικοσυστήματα και οικονομία από την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη
Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος δείχνει, ότι η κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες.
Η κλιματική αλλαγή θέτει όλο και πιο σοβαρούς κινδύνους για τα οικοσυστήματα, την ανθρώπινη υγεία και την οικονομία στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΕΑ).
Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Climate Change, Impacts and Vulnerability in Europe 2016», όλες οι περιοχές της Ευρώπης είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, αλλά μερικές χώρες θα βιώσουν περισσότερο τις αρνητικές επιπτώσεις από άλλες.
Μεταξύ άλλων επισημαίνεται, ότι τα οικοσυστήματα και οι προστατευόμενες περιοχές σε όλη την Ευρώπη είναι υπό πίεση από την κλιματική αλλαγή και άλλους στρεσογόνους παράγοντες, όπως η αλλαγή χρήσης της γης.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης, ότι ο αντίκτυπος της αλλαγής του κλίματος μπορεί να απειλήσει τη βιοποικιλότητα, τόσο στην ξηρά, όσο και στη θάλασσα.
Όσον αφορά στην ανθρώπινη υγεία, αναφέρει ότι «οι κύριες επιπτώσεις στην υγεία από την κλιματική αλλαγή συνδέονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις αλλαγές στην συμβολή του κλίματος σε ευαίσθητες ασθένειες, καθώς και τις αλλαγές στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες».
Η έκθεση υπογραμμίζει ακόμη, ότι οι υπερχειλίσεις ποταμών και οι παράκτιες πλημμύρες που έχουν καταγραφεί κατά την τελευταία δεκαετία, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, έχουν επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη.
Επιπλέον, στην έκθεση τονίζεται, ότι το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι πολύ υψηλό.
Όπως αναφέρει «ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, έχουν κοστίσει στις χώρες τις ΕΕ περισσότερα από 400 δισ. ευρώ από το 1980 μέχρι σήμερα».  
Προειδοποιεί δε, ότι «οι εκτιμήσεις των μελλοντικών δαπανών εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος στην Ευρώπη λαμβάνουν υπόψη μόνο ορισμένους τομείς και δείχνουν σημαντική αβεβαιότητα».
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, Hans Bruyninckx, δήλωσε ότι «η κλίμακα της μελλοντικής αλλαγής του κλίματος και των επιπτώσεων της θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των διεθνών συμφωνιών για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και από τη διασφάλιση ότι έχουμε τις σωστές στρατηγικές προσαρμογής και τις πολιτικές για τη μείωση των κινδύνων από τις τρέχουσες και προβλεπόμενες για το μέλλον κλιματικές ακρότητες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης