Περιβάλλον

Ο TAP ολοκληρώνει την πρώτη φάση αποκατάστασης οδών και γεφυρών στην Αλβανία

Ο TAP ολοκληρώνει την πρώτη φάση αποκατάστασης οδών και γεφυρών στην Αλβανία
Οι αναβαθμισμένες οδικές υποδομές θα διευκολύνουν τη μεταφορά σωληναγωγών και εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τις εργασίες κατασκευής του αγωγού
Στο τέλος του 2016, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ολοκλήρωσε την πρώτη φάση αποκατάστασης οδικών υποδομών στην Αλβανία, η οποία αφορούσε στην αναβάθμιση περίπου 58 χλμ. οδών πρόσβασης, την κατασκευή δύο νέων γεφυρών και την ανακαίνιση 40 γεφυρών.
Οι εργασίες διήρκεσαν ενάμιση χρόνο και πραγματοποιήθηκαν από την κοινοπραξία που σχημάτισαν οι Gener 2 Sh.p.K και Sicilsaldo S.p.A.
Οι αναβαθμισμένες οδικές υποδομές θα διευκολύνουν τη μεταφορά σωληναγωγών και εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τις εργασίες κατασκευής του αγωγού. Επίσης, θα συμβάλει στην ανάπτυξη γειτονικών τοπικών κοινοτήτων και επιχειρήσεων στις περιοχές της Κορυτσάς, του Μπεράτ και του Φιέρι.
Περίπου 200.000 άνθρωποι θα επωφεληθούν από τις αναβαθμισμένες υποδομές.
Οι εργασίες σχεδιάστηκαν ώστε να έχουν τον ελάχιστο αντίκτυπο στο περιβάλλον και τις κοινωνίες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού.
Περισσότεροι από 600 εργάτες απασχολήθηκαν κατά τη διαδικασία, 99% των οποίων ήταν Αλβανοί.
Ο Karl Roberts, Διευθυντής Έργου του TAP για την Αλβανία δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία. Παρά τη σύνθετη και δύσκολη μορφολογία, με ανυψώσεις που έπρεπε να γίνουν ακόμη και στα 1.800 μέτρα, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν εντός χρονοδιαγράμματος, εντός προϋπολογισμού και πρωτίστως σύμφωνα με τις πιο υψηλές προδιαγραφές.»



«Επίσης, είμαστε υπερήφανοι για τα ρεκόρ που σημειώσαμε για την Αλβανία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ενισχύθηκαν γέφυρες χωρίς να διακοπεί η οδική κυκλοφορία, η πρώτη φορά που λατομεία και χώροι απόρριψης φυσικών υλών αποκαταστάθηκαν σύμφωνα με τις πιο απαιτητικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, και ελήφθη τόση μέριμνα για τη διαφύλαξη, επίβλεψη και διάσωση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς» προσέθεσε ο κ. Roberts.
Η δεύτερη φάση οδικών αναβαθμίσεων, η οποία αφορά σε περίπου 120 χλμ. οδών, θα πραγματοποιηθεί από τον ανάδοχο του TAP για τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή του Αγωγού Spiecapag.




Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.
Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά.
Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων.
Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης