Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ανοιχτή επιστολή της Greenpeace προς τον Πρωθυπουργό για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Ανοιχτή επιστολή της Greenpeace προς τον Πρωθυπουργό για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Οι σημερινές δεσμεύσεις των χωρών οδηγούν σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 3-4 βαθμούς Κελσίου η οποία συνοδεύεται από τεράστια προβλήματα ξηρασίας, λειψυδρίας, ανεξέλεγκτων δασικών πυρκαγιών, μείωσης αγροτικής παραγωγής, αναγκαστικής μετακίνησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων (κλιματικοί πρόσφυγες), διεύρυνσης ανισοτήτων

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό απέστειλε η Greenpeace  για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, καταγράφοντας τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να αποφευχθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή την επικείμενη συνάντησή σας με τους προέδρους της Αιγύπτου και της Κύπρου, με σκοπό τη διεύρυνση της συνεργασίας των χωρών σε θέματα διασυνδέσεων, υδρογονανθράκων και αγωγών, σας επισυνάπτω τη χθεσινή έκθεση της Διεπιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Σας επισυνάπτω επίσης ανακοίνωση τύπου της διεθνούς Greenpeace η οποία αποτελεί ουσιαστικά περίληψη των ευρημάτων της έκθεσης της IPCC. Η έκθεση προέκυψε ύστερα από ενάμιση χρόνο έρευνας, συναντήσεων και διαβουλεύσεων χιλιάδων κορυφαίων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων εθνών.

Η έκθεση εν ολίγοις καταλήγει στα εξής: για να αποφύγουμε τις πλέον καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (η οποία είναι ήδη εδώ) οφείλουμε να μειώσουμε κατά το ήμισυ τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030 και να τις μηδενίσουμε μέχρι το 2050.

Οι σημερινές δεσμεύσεις των χωρών οδηγούν σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 3-4 βαθμούς Κελσίου η οποία συνοδεύεται από τεράστια προβλήματα ξηρασίας, λειψυδρίας, ανεξέλεγκτων δασικών πυρκαγιών, μείωσης αγροτικής παραγωγής, αναγκαστικής μετακίνησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων (κλιματικοί πρόσφυγες), διεύρυνσης ανισοτήτων.

Η έκθεση παρέχει συγκεκριμένες προτάσεις για τις επείγουσες πρωτοβουλίες που καλούνται να λάβουν αρχηγοί κρατών, βιομηχανία και κοινωνία για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας της γης και τα παρελκόμενα καταστροφικά φαινόμενα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω έρευνα με σκοπό την ανεύρεση και αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είναι εκτός τόπου και εξαιρετικά επικίνδυνη για την οικονομία και την κοινωνία. Με δεδομένο ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάνω από το 25% των ήδη γνωστών αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων καταλαβαίνετε πόσο άστοχη θα ήταν η αναζήτηση νέων!

Κύριε Πρωθυπουργέ, κάποιοι από τους προκατόχους σας μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνώριζαν τις λεπτομέρειες και τις αναμενόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το επιχείρημα πλέον δεν έχει βάση. Έχετε όμως στα χέρια σας μια μοναδική ευκαιρία:  να αναλάβετε πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Αιγύπτιο και τον Κύπριο συνάδελφό σας, για την προστασία της Μεσογείου και των λαών της από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιώσιμη γεωργία, προστασία δασικών και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, προστασία υποδομών, έξυπνα δίκτυα και διασυνδέσεις, σύγχρονα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν μερικές από τις κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες που μπορείτε να αναλάβετε.

Κύριε Πρωθυπουργέ, πολίτες, πολιτικοί και ηγέτες κρινόμαστε από τις επιλογές μας. Έχετε την πληροφορία και την ευκαιρία να κάνετε την σωστή επιλογή για την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον. Είναι στο χέρι σας. Μην την αφήσετε να πάει χαμένη.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

Αναμένοντας με αγωνία σχετική πρωτοβουλία σας,

Νίκος Χαραλαμπίδης

Γενικός Διευθυντής

Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace»

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης