Περιβάλλον

Σ. Φάμελλος: "Ας υλοποιήσουμε παραδείγματα από τις πόλεις του μέλλοντος"

Σ. Φάμελλος:

"Η βιώσιμη πόλη είναι η πόλη του μέλλοντος την οποία οφείλουμε να δημιουργήσουμε και να αφήσουμε παρακαταθήκη στην επόμενη γενιά", επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην πόλη της Ηγουμενίτσας, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα 27/6/2018, με τον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την 50η Συνάντηση των Ευρωπαίων Εθνικών Συντονιστών για τη Βιώσιμη Κινητικότητα, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Πάνθεον", με αφορμή την ευρωπαϊκή βράβευση της Ηγουμενίτσας  στην κατηγορία "Μικρές Πόλεις".
"Η βιώσιμη πόλη είναι η πόλη του μέλλοντος την οποία οφείλουμε να δημιουργήσουμε και να αφήσουμε παρακαταθήκη στην επόμενη γενιά", επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας ότι τα πολύπλοκα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις σε τομείς, όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και οι υποδομές.
"Πρόκειται για προβλήματα που ασκούν μεγάλες πιέσεις στις πόλεις, με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης", ανέφερε και εξήρε την προσπάθεια των ελληνικών πόλεων, όπως η Ηγουμενίτσα,  στην κατεύθυνση της αστικής βιώσιμης κινητικότητας, ανάπτυξης και οικονομίας.
«Επενδύοντας στη διαχείριση του ελεύθερου χώρου, στην αναστροφή της κοινωνικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, στην αντιπλημμυρική προστασία, στη θωράκιση των αστικών ρεμάτων και στον ανασχεδιασμό του δημόσιου χώρου, της πλατείας, του πεζόδρομου και του ποδηλατόδρομου, διασφαλίζουμε προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα στον πολίτη", είπε ο Αν. ΥΠΕΝ.
Ταυτόχρονα, μέσω των "πράσινων κτηρίων" και των νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με την "έξυπνη πόλη" οι τοπικές κοινωνίες καθίστανται αρωγοί της βιώσιμης ανάπτυξης. "Είμαστε συμπαραστάτες αυτής της προσπάθειας. Όλοι μαζί δανειζόμαστε παραδείγματα και ιδέες από το μέλλον, ώστε να καταστήσουμε το σύνολο των ελληνικών πόλεων δυναμικό, υγιές, δημιουργικό, με νέες θέσεις εργασίας, συγκροτώντας ένα περιβάλλον εντός του οποίου οι νέοι άνθρωποι και οι νέοι επιστήμονες της χώρας μας θα θελήσουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. 
Και κατέληξε λέγοντας ότι η προώθηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), ολοκληρώνει τη διάφανη και ουσιαστική συμμετοχή φορέων και πολιτών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πόλεων, ενώ η βράβευση της κάθε πόλης αποτελεί μια ευτυχή συγκυρία στη διαδρομή προς την εκπλήρωση των στόχων  της βιώσιμης κινητικότητας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Ιωάννης Λώλος απένειμε τιμητική πλακέτα στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Επίσης,  παραβρέθηκαν ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Ελλάδας, Βασίλειος Μιχελάκης,  ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης, ο δήμαρχος Πάργας, Αντώνιος Νάστας, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, Jerome Simpson, ο κεντρικός λιμενάρχης Ηγουμενίτσας, Αντώνιος Μάζης, ο Διοικητής της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμένων της Ελληνικής Ακτοφυλακής, Κων/νος Λαμπρόπουλος, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, Ηλίας Ντούτης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Ανδρέας Νταής, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, Ιωάννης Χουλιαράς, ο γενικός διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, Νικόλαος Παπαευθυμίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, Αλέξανδρος Πάσχος, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, Μαρίνα Μπέση, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, Γεώργιος Κοτσίνας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών, Ιωάννης Χεκίμογλου, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στενών Καλαμά και Αχέροντα, Θεόδωρος Κομηνός, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ευγενία Γκόγκου, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Θεσπρωτίας, Ευάγγελος Νάκος, καθώς και οι εθνικοί συντονιστές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης