Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σ. Φάμελλος: "Οφείλουμε να βάζουμε φιλόδοξους στόχους για το περιβάλλον και να ξεπερνάμε τον εαυτό μας "

Σ. Φάμελλος:

Υλοποιείται ένα μεγάλο πρόγραμμα, το LifeIP4Natura, ύψους 17 εκατ. ευρώ, και τώρα γίνονται οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες σε όλες αυτές τις περιοχές προϋπολογισμού 17,5 εκατ. ευρώ δήλωσε ο ΑΝ. ΥΠΕΝ

Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ “Τώρα” με τη Ρένα Μπουσδούκου, όπου ήταν καλεσμένος σήμερα το πρωί, ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στη σπουδαιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σημείωσε ότι Η Ζωή στη Θάλασσα είναι ένας από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και μάλιστα φέτος η Ημέρα του Περιβάλλοντος ήταν αφιερωμένη στο θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικό.
Στη συνέχεια τόνισε ότι υπήρχαν πολλά ζητήματα τα οποία έπρεπε να επιλυθούν όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα και αυτή τη χρονιά έχουν γίνει πάρα πολύ μεγάλες αλλαγές.
Οι ελληνικές θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές δεν ήταν προσδιορισμένες, όμως, πλέον, με την κοινή υπουργική απόφαση της 15ης Δεκεμβρίου 2017, στο Δίκτυο Natura περιλαμβάνεται το 20% των θαλάσσιων περιοχών της χώρας.
Αυτό παρέχει τη δυνατότητα να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να εφαρμοστούν κανόνες που θα κάνουν την παραγωγή για τους ψαράδες καλύτερη, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τη λειτουργία του οικοσυστήματος: “Είτε από τη ρύπανση είτε από την υπεραλίευση είτε από την κλιματική αλλαγή, τροποποιείται το θαλάσσιο οικοσύστημα και αλλάζουν οι πληθυσμοί του. Οι κανόνες για την αλιεία υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται. Υπάρχει, για παράδειγμα, απαγόρευση αλιείας στις περιοχές που έχουμε τραγάνες ή λιβάδια ποσειδωνίας και αυτό πλέον με τους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών που συγκροτήσαμε θα ελέγχεται”, επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ.
Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν σχέδια διαχείρισης των θαλάσσιων περιοχών, δεν υπήρχαν διαχειριστικές μελέτες. Υλοποιείται ένα μεγάλο πρόγραμμα, το LifeIP4Natura, ύψους 17 εκατ. ευρώ, και τώρα γίνονται οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες σε όλες αυτές τις περιοχές προϋπολογισμού 17,5 εκατ. ευρώ: “Έτσι θα έχουμε και σχέδια διαχείρισης και Προεδρικά Διατάγματα για τις επιτρεπόμενες χρήσεις, γιατί πράγματι πρέπει να προσδιορίσουμε προστατευόμενες περιοχές και χώρους αναπαραγωγής αλιευμάτων.
Είναι ένας από τους τομείς που είμαστε μαζί η πολιτεία, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η διοίκηση και η αυτοδιοίκηση, γιατί έχουμε σχέδια δράσης για πολλά είδη, ώστε να προσεγγίσουμε πολύ περισσότερα εργαλεία, διότι το περιβάλλον δεν είναι αναστολέας, αλλά παράγων ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Δεν θεωρούνταν, όμως, ως τέτοιος τόσα χρόνια, το είχαν υποτιμήσει.  Κατανοώ ότι ήμασταν πολύ πίσω, τα βήματα που έχουν γίνει, όμως, το τελευταίο διάστημα θεωρώ ότι ξεπερνούν ακόμα και τις δυνατότητες της διοίκησης. Και αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε, να βάζουμε πιο φιλόδοξους στόχους, πιο μπροστά από ό,τι μπορούμε, γιατί μόνο έτσι η Ελλάδα θα πάει μπροστά”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα με τα πλαστικά και τη θαλάσσια ρύπανση, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι δεν είναι κάτι που ανακαλύψαμε στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος φέτος, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και πρόβλημα εδώ και τουλάχιστον 10-15 χρόνια, όταν και παρατηρήθηκαν τα πρώτα "νησιά" από πλαστικό στον Ειρηνικό. Θα πρέπει να παρέμβουμε τώρα με αντικίνητρα στην παραγωγή, διότι η κατανάλωση, άρα η δική μας συμπεριφορά, έχει ξεφύγει από τα όρια. Από την άλλη πλευρά, όπως ανέφερε, δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούμε το πλαστικό, το οποίο είναι ένα πολύ χρήσιμο υλικό για ιατρικές και πολλές άλλες εφαρμογές: “Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τα πλαστικά μίας χρήσης είναι καταστροφικός για το περιβάλλον.
 Όπως γνωρίζετε, από τις αρχές του έτους ισχύει το μέτρο για τον περιορισμό χρήσης πλαστικής σακούλας και ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, από τα οποία φαίνεται ότι αλλάξαμε τη συμπεριφορά μας και το πρώτο τρίμηνο του 2018 στη χώρα μας χρησιμοποιήσαμε 203 εκατ. λεπτές πλαστικές σακούλες. Αυτός ο αριθμός, κατά μέσο όρο και με αναγωγή σε ετήσια βάση, μας  δίνει 81-82 σακούλες. Είναι μια σημαντική διαφορά από τις πάνω από 300 σακούλες, σε ετήσια βάση ανά άτομο, που είχαμε πριν από την εφαρμογή του μέτρου, παρ’ ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμα στην καταγραφή πολλά σημεία πώλησης. Είναι, όμως, ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο”, κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης