Περιβάλλον

Ο τουρισμός ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

Ο τουρισμός ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
Το ήμισυ της συνολικής αύξησης των εκπομπών του παγκόσμιου τουρισμού, καταγράφηκε σε χώρες υψηλού εισοδήματος την περίοδο 2009-2013, σύμφωνα με τη μελέτη
Στις τουριστικές υπηρεσίες οφείλεται το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ποσοστό έως και τέσσερις φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τις μέχρι πρότινος εκτιμήσεις, σύμφωνα με έρευνα (με δεδομένα από 189 χώρες) του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ (University of Sydney) που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Climate Change».
Προηγούμενες έρευνες έχαν ποσοτικοποιήσει τις συνολικές εκπομπές από τον τουρισμό στο 2,5% έως 3% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Οι εκτιμήσεις αυτές, ωστόσο, συχνά δεν λαμβάνουν υπόψη τις εκπομπές που παράγονται από τα τρόφιμα και τα ποτά, τις υποδομές και τις υπηρεσίες λιανικής στους ταξιδιωτικούς προορισμούς.
Ειδικότερα, όπως γνωρίζουμε ήδη οι περισσότεροι, ορισμένα αέρια, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου, παγιδεύουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας το λεγόμενο «φαινόμενο του θερμοκηπίου», το οποίο αυξάνει τη μέση θερμοκρασία στον πλανήτη.
Η ποσότητα αερίων θερμοκηπίου που απελευθερώνεται από μια συγκεκριμένη δραστηριότητα αναφέρεται ως «αποτύπωμα άνθρακα».
Το ήμισυ της συνολικής αύξησης των εκπομπών του παγκόσμιου τουρισμού, καταγράφηκε σε χώρες υψηλού εισοδήματος την περίοδο 2009-2013, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ωστόσο, οι χώρες μεσαίου εισοδήματος -κυρίως η Κίνα- σημείωσαν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, κατά 17,4% ετησίως για την ίδια χρονική περίοδο.
Μάλιστα, σε μικρές νησιωτικές χώρες όπως οι Μαλδίβες, ο Μαυρίκιος, η Κύπρος και οι Σεϋχέλλες, το 30%-80% των εθνικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, προέρχεται από τον διεθνή τουρισμό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει τζίρο τρισεκατομμυρίων δολαρίων.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης