Περιβάλλον

Νέα έρευνα: Τροπικά φυτά ανθίζουν με διοξείδιο του άνθρακα

Νέα έρευνα: Τροπικά φυτά ανθίζουν με διοξείδιο του άνθρακα
Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας οι οποίοι μελετούν τα πλούσια τροπικά δάση στο νησί Μπάρο Κολοράδο του Παναμά
Το διοξείδιο του άνθρακα που συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα μπορεί να «πνίγει» τον πλανήτη και το κλίμα του, όπως φαίνεται όμως κάνει κάποια φυτά να ανθίζουν περισσότερο.
Επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψαν ότι τροπικά δάση στον Παναμά γεμίζουν λουλούδια εξαιτίας του. Αυτό ωστόσο δεν είναι απαραίτητα καλό, αφού ακόμη δεν είναι γνωστό αν η συγκεκριμένη αυξημένη ανθοφορία συνδέεται με μεγαλύτερη ευρωστία των φυτών. Οπωσδήποτε πάντως ανατρέπει τα δεδομένα δείχνοντας ότι τελικά τα τροπικά δάση είναι και αυτά ευαίσθητα στις κλιματικές μεταβολές.

Αρχείο τριών δεκαετιών

Η ανακάλυψη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», έγινε από ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας οι οποίοι μελετούν τα πλούσια τροπικά δάση στο νησί Μπάρο Κολοράδο του Παναμά. Οι επιστήμονες εξέτασαν αρχικά ένα αρχείο το οποίο είχε συσταθεί στο πλαίσιο άλλης μελέτης η οποία είχε καταγράψει πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά όλων των φυτών των δασών του νησιού επί 28 χρόνια - σχεδόν τρεις δεκαετίες. Στη συνέχεια ανέλυσαν πώς μια σειρά κλιματικοί παράγοντες - όπως η θερμοκρασία, η βροχόπτωση, το φως και το διοξείδιο του άνθρακα - επηρέαζαν την ετήσια ανθοφορία και τη διάρκειά της σε διαφορετικά είδη φυτών.

Η ανάλυση των επιστημόνων έδειξε ότι τα ανθοφόρα φυτά στα δάση του Μπάρο Κολοράδο είχαν μια απρόσμενη αντίδραση στην αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα που παρατηρείται στην ατμόσφαιρα τις τελευταίες δεκαετίες: άνθιζαν περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα η συνολική παραγωγή λουλουδιών των συγκεκριμένων δασών να έχει αυξηθεί αισθητά. «Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο» δήλωσε σε δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου η Στέφανι Πάου, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Global Change Biology». «Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε δει τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν και το διοξείδιο του άνθρακα να αυξάνεται, κα η μελέτη μας διαπίστωσε ότι αυτό το δάσος έχει ανταποκριθεί σε αυτή την αύξηση παράγοντας περισσότερα άνθη».

Τα ευρήματα σύμφωνα με τους ερευνητές υποδηλώνουν ότι τα τροπικά φυτά, παρά το γεγονός πως θεωρούνται «συνηθισμένα» στη ζέστη αφού εδώ και χιλιετίες έχουν προσαρμοστεί στις θερμές συνθήκες των περιοχών του Ισημερινού, ενδέχεται να είναι περισσότερο ευαίσθητα στην κλιματική αλλαγή από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες. «Τα τροπικά δάση έχουν εξελιχθεί σε ως επί το πλείστον σταθερά περιβάλλοντα» εξήγησε η κυρία Πάου. «Επομένως, παρά το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας όσο αυτή που παρατηρείται σε κάποια οικοσυστήματα σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, τα τροπικά είδη φαίνεται πως τελικά είναι πιο ευαίσθητα από ό,τι νομίζαμε».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης