Περιβάλλον

Επικίνδυνη αύξηση της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων από τραπεζικούς κολοσσούς

Επικίνδυνη αύξηση της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων από τραπεζικούς κολοσσούς
Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τις πράσινες οργανώσεις
Στη χρηματοδότηση «ακραίων ορυκτών καυσίμων» κατά 11% το 2017 προχώρησαν οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, σύμφωνα με άρθρο των Financial Times.
Ειδικότερα, 115 δισ. δολάρια είναι μερικά από τα ποσά που διατέθηκαν για αυτούς τους σκοπούς.
Ενώ οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα μειώθηκαν το 2016, όταν υπογράφηκε η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα από περισσότερες από 190 χώρες, αυτή ανετράπη το προηγούμενο έτος, επιστρέφοντας στις «παλιές αμαρτίες».
Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι κύριες αμερικανικές και καναδικές τράπεζες αύξησαν τη χρηματοδότησή τους σε αυτόν τον τομέα, ενώ οι ευρωπαϊκές, κινεζικές, αυστραλιανές και ιαπωνικές τράπεζες το μείωσαν.
Παράλληλα, ο κύριος μοχλός της αύξησης ήταν η μεγαλύτερη χρηματοδότηση για έργα εξόρυξης πίσσας και αγωγών, τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι σε 47 δισ. δολάρια.
Η JPMorgan, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα με περιουσιακά στοιχεία, έχει τετραπλασιάσει τη χρηματοδότησή της για έργα άμμου πίσσας, σύμφωνα με την έρευνα.
«Είναι περιβαλλοντικά και συχνά οικονομικά επικίνδυνο για τις τράπεζες να υποστηρίξουν αυτά τα έργα και τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων", ανέφερε η έκθεση.
"Όλο και περισσότερο, το κοινό συνδέει τις επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υποστηρίζουν τον τομέα’’.
Απεναντίας, πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, όπως η BNP Paribas, η HSBC, η ING και η BBVA, έχουν θέσει πρόσφατα στόχους για να αυξήσουν τη περιβαλλοντική χρηματοδότηση κοινωνικά βιώσιμων έργων, για να αποφευχθεί σε ορισμένες περιοχές η χρήση ακραίων ορυκτών καυσίμων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης