Περιβάλλον

19 οικονομολόγοι προτρέπουν την ΕΕ να αυξήσει τους φόρους στα ορυκτά καύσιμα

19 οικονομολόγοι προτρέπουν την ΕΕ να αυξήσει τους φόρους στα ορυκτά καύσιμα
Ένα "μέτριο" επίπεδο τιμής 5 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα για τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που καίγεται στην Ευρώπη θα δημιουργούσε έσοδα περίπου 17 δισ. ευρώ ετησίως, αναφέρεται στην επιστολή
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους στα ορυκτά καύσιμα για να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων για την αλλαγή του κλίματος και να καλύψει το δημοσιονομικό κενό μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, ανέφεραν πρώην αξιωματούχοι της ΕΕ σε επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις επιλογές για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό   από το 2021 έως το 2027 στη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή 23/2/2018  και οι φόροι δεν ήταν μεταξύ εκείνων των επιλογών  που καθορίσθηκαν πριν από τις συνομιλίες.
Αντ 'αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να χρησιμοποιηθεί ένα μερίδιο των εσόδων από τις εθνικές δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων.
 "Καλούμε την ΕΕ να συνεισφέρει ο τομέας του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα στον προϋπολογισμό της ΕΕ", ανέφεραν 19 οικονομολόγοι στην επιστολή που δημοσιεύει το Reuters την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Enrico Letta, ο πρώην διευθυντής του ΠΟΕ Pascal Lamy, ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Hans Eichel και ο βέλγος οικονομολόγος Paul de Grauwe ήταν μεταξύ των υπογραφόντων.
Ένα "μέτριο" επίπεδο τιμής 5 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα για τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που καίγεται στην Ευρώπη θα δημιουργούσε έσοδα περίπου 17 δισ. ευρώ ετησίως, έγραψαν στην επιστολή.
Η επιστολή πρότεινε επίσης την αύξηση του ελάχιστου φόρου πετρελαίου ντίζελ της ΕΕ, την καθιέρωση φόρου κηροζίνης για την αντιμετώπιση των αεροπορικών εκπομπών ή την εφαρμογή ελάχιστου φόρου προστιθέμενης αξίας στα αεροπορικά εισιτήρια.
Στις Βρυξέλλες η  ομάδα προώθησης της καμπάνιας για τις κλιματικές αλλαγές σημείωσε ότι η επιστολή προσδίδει σημασία στις συζητήσεις σχετικά με τη χρήση φόρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις μεταφορές, τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη η ΕΕ δεσμεύθηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2030.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης