Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ιαπωνία: Στα 192 δισ. δολάρια το κόστος του πυρηνικού ατυχήματος το 2011 στη Φουκουσίμα

Ιαπωνία: Στα 192 δισ. δολάρια το κόστος του πυρηνικού ατυχήματος το 2011 στη Φουκουσίμα
Σχεδόν 7 χρόνια αργότερα αρκετές πόλεις κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο παραμένουν απαγορευμένες ζώνες
Σχεδόν διπλασιάστηκε το κόστος για αποζημιώσεις, αποκατάσταση του περιβάλλοντος και απομάκρυνση των ραδιενεργών υλικών στην περιοχή της Φουκουσίμα από το πυρηνικό ατύχημα το 2011 στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Tokyo Electric Power Co., όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας αναφέρει σε σχετικό με το θέμα νομοσχέδιο που κατέθεσε, ότι σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων του το κόστος για αποζημιώσεις των κατοίκων των γύρω περιοχών, οι οποίες εκκενώθηκαν, θα ανέλθει σε 70 δισ. δολάρια.
Άλλα 70 δισ. δολάρια θα κοστίσει η απομάκρυνση και καταστροφή των ραδιενεργών υπολειμμάτων του πυρηνικού εργοστασίου.
Επιπλέον, το κόστος απορρύπανσης της περιοχής προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 52 δισ. δολάρια.
Υπενθυμίζεται, ότι μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου 2011 μεγέθους 9 Ρίχτερ στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας προκλήθηκε τσουνάμι, το οποίο χτύπησε μεταξύ άλλων και των παράκτιο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, με αποτέλεσμα τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου να υποστούν τήξη, προκαλώντας μεγάλη οικολογική καταστροφή.
Σχεδόν 7 χρόνια αργότερα αρκετές πόλεις κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο παραμένουν απαγορευμένες ζώνες, καθώς η ραδιενέργεια στην περιοχή είναι σε επίπεδα πολύ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, το Ιαπωνικό Κράτος πήρε έμμεσα την πλειοψηφία των μετοχών της Tepco, αλλά η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί ως ιδιωτική και οι μετοχές της είναι ακόμη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης