Περιβάλλον

Σταθάκης: Αποτελεσματικά μέτρα κατά της ενεργειακής φτώχειας - Επιζήμια η συμφωνία της «μικρής ΔΕΗ»

Σταθάκης: Αποτελεσματικά μέτρα κατά της ενεργειακής φτώχειας - Επιζήμια η συμφωνία της «μικρής ΔΕΗ»
Η ουσία στο θέμα προσέλκυσης επενδύσεων είναι να υπάρχει ένα σαφές, σταθερό και διάφανο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο οι επενδυτές γνωρίζουν εκ των προτέρων ό,τι θα ισχύσει. Να εμπεδωθεί η ασφάλεια δικαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργούμε και βλέπουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ιδιωτικοποιηθούν οι ενεργειακές ΔΕΚΟ και χαρακτηρίζει επιζήμια την προηγούμενη συμφωνία για τη «μικρή» ΔΕΗ, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο Έθνος της Κυριακής.
Το αποτέλεσμα του market test που διενήργησε τον Δεκέμβριο η Ευρωπαική Επιτροπή επιτρέπουν την αισιοδοξία.
Το χαρτοφυλάκιο προς αποεπένδυση κρίθηκε άκρως ικανοποιητικό και 15 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση τουλάχιστον μια από τις μονάδες.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπερ της υιοθέτησης εξαιρετικά φιλόδοξων στόχων από την ΕΕ σχετικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ, τόνισε ο κ. Σταθάκης.
Γιατί λέτε ότι η λύση της μικρής ΔΕΗ που καταργήσατε ήταν χειρότερη;
Ήταν επιζήμια για την Επιχείρηση, το Δημόσιο και τη χώρα. Προέβλεπε την εκχώρηση σε ιδιώτες του 1/3 του δυναμικού της ΔΕΗ, περιλαμβανομένων των πολύτιμων υδροηλεκτρικών μονάδων χωρίς να υπάρχει κάποια στρατηγική ή σχέδιο για την Επιχείρηση. Εμείς αντιθέτως διασφαλίσαμε ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει πυλώνας της αγοράς ενέργειαςυπό το νέο θεσμικό περιβάλλον. Η παραγωγική βάση της ΔΕΗ μένει ανέπαφη με μοναδική εξαίρεση το κομμάτι των λιγνιτικών μονάδων στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει σταδιακά αποεπένδυση, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης για στροφή προς τις ΑΠΕ.
Για την ενεργειακή φτώχεια, ο υπουργός υπογράμμισε ότι: «Έχουμε λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες. Πρόσφατα παρουσιάσαμε το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που προβλέπει έκπτωση μέχρι και 70& για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα.
Παράλληλα, αλλάξαμε τον τόπο υπολογισμού των ΥΚΩ στους λογαριασμούς ώστε να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο υπέρογκων χρεώσεων για «τσιμπημένες» καταναλώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες όσων επιδιώκουν να θερμανθούν με συσκευές ηλεκτρικού ρεύματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης