Περιβάλλον

Σταθάκης: Το δρόμο για το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία άνοιξε η επαναδιαπραγμάτευση με τον TAP

Σταθάκης: Το δρόμο για το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία άνοιξε η επαναδιαπραγμάτευση με τον TAP
Όπως σημείωσε ο Υπουργός, σύμφωνα με το Επενδυτικό Σχέδιο και την Ανάλυση Κόστους-Οφέλους που έχει εκπονήσει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), για την περιοχή προβλέπεται, έως το 2023, η ανάπτυξη και λειτουργία 138,6 νέων χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης και 15 χιλιομέτρων μέσης πίεσης
Τον προγραμματισμό για την τροφοδοσία της Καστοριάς και των Γρεβενών με φυσικό αέριο παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συμμετέχοντας, χθες (29/1), στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρυπίδη.
Τα έργα κατασκευής του δικτύου διανομής θα ξεκινήσουν το 2019 και η πλήρης ανάπτυξη θα ολοκληρωθεί το 2029. Στην πρώτη φάση, έως το 2023, θα αναπτυχθούν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στον οικιστικό ιστό της Καστοριάς, στις περιοχές Άργος Ορεστικό και Μανιάκοι, καθώς και η τροφοδοσία της πόλης των Γρεβενών με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG).
Όπως σημείωσε ο Υπουργός, σύμφωνα με το Επενδυτικό Σχέδιο και την Ανάλυση Κόστους-Οφέλους που έχει εκπονήσει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), για την περιοχή προβλέπεται, έως το 2023, η ανάπτυξη και λειτουργία 138,6 νέων χιλιομέτρων δικτύου χαμηλής πίεσης και 15 χιλιομέτρων μέσης πίεσης. Αντιστοιχούν στην υλοποίηση 885 συνδέσεων οικιακών και εμπορικών τελικών καταναλωτών, ενώ σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας στα δίκτυα διανομής θα συνδεθούν επιπρόσθετα περίπου 3.600 καταναλωτές.
Πόροι 21,8 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από το ΕΣΠΑ (12,6 εκατ. ευρώ), την ΕΤΕπ (7,5 εκατ. ευρώ) και ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ (1,7 εκατ. ευρώ), εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση για την πρώτη φάση του έργου.
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι ο δρόμος για τον επανασχεδιασμό όλου του συστήματος διείσδυσης φυσικού αερίου στην Δυτική Μακεδονία, άνοιξε μετά την επαναδιαπραγμάτευση με την κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ κατά την οποία επετεύχθη η ύπαρξη τριών νέων σημείων εξόδου του αγωγού, εκ των οποίων τα δύο αφορούν τη Δυτική Μακεδονία, την Πτολεμαΐδα και την Καστοριά, καθώς και ο τριπλασιασμός των ανταποδοτικών τελών στις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας ύψους 32 εκατ. ευρώ, έναντι 11 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα θα υπάρξουν κίνητρα για την επιδότηση της μετατροπής των εσωτερικών εγκαταστάσεων θέρμανσης, τόσο στους οικιακούς όσο και στους εμπορικούς καταναλωτές, πολιτική που προωθείται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης