Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ένας υπέρμαχος των ορυκτών καυσίμων η επιλογή Trump για την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας

Ένας υπέρμαχος των ορυκτών καυσίμων η επιλογή Trump για την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας
Σύμφωνα με αναλυτές, με τον Pruitt επικεφαλής της ΕΡΑ, οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και οι κανονισμούς του Obama για την καθαρή ενέργεια μπορεί να εξασθενήσουν.
Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ στην Πολιτεία της Οκλαχόμα και γνωστός υπέρμαχος των ορυκτών καυσίμων και πολέμιος των πολιτικών του απερχόμενου Προέδρου Barrack Obama για την κλιματική αλλαγή, Scott Pruitt, αποτελεί την επιλογή του νεοεκλεγέντος Προέδρου Donald Trump, για την θέση του επικεφαλής της Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ).
Ο 48χρονος γενικός εισαγγελέας είχε επικρίνει την EPA σε μια συνεδρίαση του Κογκρέσου τον Νοέμβριο του 2013 και είχε προειδοποιήσει, ότι η EPA θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αγωγές από διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ έναντι των κανονισμών της, που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Pruitt είχε υποστηρίξει, ότι η EPA προσπαθούσε να επεκτείνει την δικαιοδοσία της σε ομοσπονδιακό επίπεδο προωθώντας την δική της ενεργειακή ατζέντα, αγνοώντας την εξουσία της κάθε Πολιτείας.
Τον Ιούνιο του 2014 δε, είχε και πάλι επικρίνει την EPA για τον στόχο της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30%, υποστηρίζοντας ότι η ΕPA δεν μπορεί να αναγκάσει τις εταιρείες ενέργειας για την επίτευξη αυτών των στόχων χωρίς τη διαθέσιμη τεχνολογία και κατηγόρησε την κυβέρνηση Obama ότι προσπαθεί «να τιμωρήσει τα ορυκτά καύσιμα».
Ο Pruitt πιστεύεται ότι θα βοηθήσει τον Trump να εκπληρώσει τους στόχους της προεκλογικής του εκστρατείας, στην οποία υποσχέθηκε να απελευθερώσει το ενεργειακό δυναμικό της Αμερικής μέσω της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.
Όπως επισημαίνουν πάντως οι ειδικοί, δεν θα είναι εύκολο για τον Trump να ακυρώσει τους περιβαλλοντικούς κανόνες της κυβέρνησης Obama, που έχουν κάνει μέρος της την Clean Air Act 1970.
Ωστόσο, τονίζουν, με τον Pruitt επικεφαλής της ΕΡΑ, οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και οι κανονισμούς του Obama για την καθαρή ενέργεια μπορεί να εξασθενήσουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης