Περιβάλλον

Γ. Σταθάκης: Τομή στη δημόσια διοίκηση ο νόμος για τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος

Γ. Σταθάκης: Τομή στη δημόσια διοίκηση ο νόμος για τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος
Ο υπουργός τόνισε ότι απλοποιεί τη διαδικασία αδειοδότησης των οικοδομών και ταυτόχρονα διαχωρίζει αυτούς που ελέγχουν τα κτίσματα, από αυτούς που αδειοδοτούν
Ως τομή στη δημόσια διοίκηση χαρακτήρισε τον νέο νόμο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου στα Χανιά, με τον υπουργό Περιβάλλοντος.
Ο υπουργός τόνισε ότι «ο νόμος ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση στη Βουλή» και απλοποιεί τη διαδικασία αδειοδότησης των οικοδομών και ταυτόχρονα διαχωρίζει αυτούς που ελέγχουν τα κτίσματα, από αυτούς που αδειοδοτούν.
«Η αδειοδότηση παραμένει στις πολεοδομίες, ο έλεγχος στη διάρκεια κατασκευής του κτιρίου γίνεται με ευθύνη μηχανικών και με ελεγκτές ιδιώτες μηχανικούς που ανήκουν στο μητρώο ελεγκτών», τόνισε ο κ. Σταθάκης.
Επισήμανε, μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου οι αυθαιρεσίες, τα πρόστιμα και οι κατεδαφίσεις περνούν στην Περιφέρεια.
Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι για την επιβολή προστίμων σε υπάρχοντα αυθαίρετα, εισάγονται εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής των προστίμων στις δυνατότητες του κάθε νοικοκυριού.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος στην πορεία της τρίτης αξιολόγησης δήλωσε:
«Νομίζω ότι τη Δευτέρα κλείνει η τρίτη αξιολόγηση και επισήμως από το Eurogroup. Τα νέα από όλες τις πλευρές είναι ενθαρρυντικά. Σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν ενθαρρυντικό στην ιδέα της καθαρής εξόδου, άρα η κυβέρνηση θεωρεί ότι προχωράμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας και φιλοδοξούμε ότι πραγματικά ο ερχόμενος Ιούλιος σημαίνει το τέλος των μνημονίων».
Ο κ. Σταθάκης κλήθηκε να σχολιάσει και τις εξελίξεις που υπάρχουν στο θέμα της ονομασίας των ΠΓΔΜ με αφορμή και την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «όταν μου έρχεται στο μυαλό η έννοια μιας αρραγούς κυβέρνησης για το «μακεδονικό», αμέσως το μυαλό μου πάει συμπτωματικά στη Νέα Δημοκρατία.
 Η ΝΔ είναι μάλλον ακατάλληλος φορέας, αφού έπεσε μια κυβέρνηση της ΝΔ για αυτό το θέμα, να εγκαλεί την παρούσα κυβέρνηση η οποία προσέρχεται ομοθύμως στις διαπραγματεύσεις, το υπογραμμίζω, οπότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
 Και ο κ. Καμμένος έχει πει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του κ. Κοτζιά. Όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, εδώ είμαστε για να δούμε πώς θα το χειριστούμε και πώς θα τεθεί στην κρίση, εκεί που πρέπει να τεθεί».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης