Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σταθάκης: Περισσότεροι παίκτες στην αγορά ενέργειας μέσω των ρυθμίσεων για το χρηματιστήριο

Σταθάκης: Περισσότεροι παίκτες στην αγορά ενέργειας μέσω των ρυθμίσεων για το χρηματιστήριο
Αναγκαίο βήμα χαρακτήρισε το Χρηματιστήριο Ενέργειας ο κ. Σταθάκης που θα ανοίξει τη δυνατότητα να υπάρξει μια ρυθμιζόμενη αγορά
Ως ένα αναγκαίο βήμα και μια μεγάλη αλλαγή που θα ανοίξει τη δυνατότητα να υπάρξει μια ρυθμιζόμενη αγορά, με πολύ αυστηρούς κανόνες και το οποίο ανοίγει το δρόμο σε μια αγορά ενέργειας, η οποία αναπόφευκτα θα συμπεριλαμβάνει πλέον, πολλούς και διαφορετικούς «παίκτες» χαρακτήρισε το χρηματιστήριο ενέργειας ο υπουργός YΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής.
Συκεκριμένα τόνισε ότι: «Σήμερα υπάρχουν δύο αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, η προ ημερήσια αγορά και η ημερήσια, την οποία διαχειρίζεται ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε (ΛΑΓΗΕ). Το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι ένας θεσμός που προσθέτει άλλη μία αγορά, την προθεσμιακή, μεταφέρει και ενσωματώνει ένα κομμάτι αρμοδιότητας του ΛΑΓΗΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και φτιάχνεται ένας ειδικός φορέας, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που κάνει τρία πράγματα: λειτουργεί τις νέες αγορές που δημιουργούνται, την ημερησία, προθεσμιακή, όπου δημιουργείται ένα σύστημα εκκαθάρισης, προσφοράς, ζήτησης, καθώς οι τιμές διαμορφώνονται κάθε μέρα. Αυτό το σύστημα αποτελεί μία μεγάλη αλλαγή. Είναι ένα αναγκαίο βήμα που θα ανοίξει τη δυνατότητα να υπάρξει μια ρυθμιζόμενη αγορά, με πολύ αυστηρούς κανόνες και το οποίο ανοίγει το δρόμο σε μια αγορά ενέργειας, η οποία αναπόφευκτα θα συμπεριλαμβάνει πλέον, πολλούς και διαφορετικούς «παίκτες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης