Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

«Τρομάζει» την Τουρκία το πυρηνικό εργοστάσιο Metsamor της Αρμενίας

«Τρομάζει» την Τουρκία το πυρηνικό εργοστάσιο Metsamor της Αρμενίας
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε το πυρηνικό εργοστάσιο «πραγματική απειλή»
«Πραγματική απειλή» για την ασφάλεια της Τουρκίας αποκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας Ahmet Yildiz το πυρηνικό εργοστάσιο της Αρμενίας Metsamor, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 16 χλμ. από τα σύνορα.
Μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια που πραγματοποιείται στη Βιέννη από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο Yildiz είπε, ότι «το Metsamor είναι ένα πολύ παλιό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα σύνορα μας, σε μια πολιτικά εύθραυστη και επιρρεπή σε φυσικές καταστροφές περιοχή και δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά άλλη μία καταστροφή».
Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Edward Nalbandian ισχυρίστηκε, ότι «ο πυρηνικός σταθμός Metsamor δεν θέτει σε κίνδυνο την περιοχή».
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Αρμενίας να παρατείνει την διάρκεια λειτουργείας του ηλικίας 46 ετών πυρηνικού σταθμού μέχρι το 2026.
Η Αρμενική κυβέρνηση ανακοίνωσε πέρσι, ότι αποφάσισε να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας μέχρι το 2026, μέσω της εθνικής εταιρείας ατομικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την αναβάθμιση της μονάδας.
Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Berat Albayrak μιλώντας στο 60ο Συνέδριο της ΙΑΕΑ είχε πει, ότι οι γειτονικές στον πυρηνικό σταθμό Metsamor χώρες ανησυχούν για την έλλειψη ασφάλειας και συνέστησε να κλείσει, καθώς όπως τόνισε «ο κόσμος δεν μπορεί να διακινδυνεύσει άλλη μία καταστροφή, όπως στο Τσερνόμπιλ».
Αναφερόμενος εξάλλου στο τουρκικό πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων, ο Yildiz υποστήριξε, ότι η χώρα του προωθεί την διμερή συνεργασία σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας, ακολουθώντας τις διεθνείς τεχνολογίες και πρότυπα.
Εκκλήσεις να σταματήσουν οι δραστηριότητες στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Metsamor, έχουν απευθύνει τόσο η ΕΕ, όσο και το Αζερμπαϊτζάν, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια.
Η εγκατάσταση Metsamor παράγει περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της Αρμενίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης