Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

ΥΠΕΝ: Υπογράφηκε η μερική κύρωση των δασικών χαρτών

ΥΠΕΝ: Υπογράφηκε η μερική κύρωση των δασικών χαρτών
Το 2017 είναι το έτος σταθμός για τη δασική πολιτική της Ελλάδας.
Η μερική κύρωση των δασικών χαρτών υπογράφτηκε σήμερα (20/12), όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του ΥΠΕΝ.
Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα για μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τη δασική επιστήμη, τον δασικό χώρο γενικά, αλλά και τη χωροταξία και ανάπτυξη της χώρας.

Για τη μερική κύρωση των δασικών χαρτών.

Για ένα έργο για το οποίο ήμαστε η πρώτη κυβέρνηση η οποία αποφάσισε ότι δεν μπορεί να το καθυστερεί άλλο, δεν μπορεί να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι, και ότι πρέπει επιτέλους να το υλοποιήσει, τέσσερις δεκαετίες μετά τη συνταγματική πρόβλεψη.
Το έργο των δασικών χαρτών το οποίο με νόμο μας το 2016 (ν. 4389/16, Μάιος 2016) ενεργοποιήσαμε και από το Γενάρη 2017 και μετά υλοποιήσαμε πλήρως, αντιμετωπίζοντας όλες τις δυσκολίες που προέκυψαν, ώστε να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα.
Σας καλέσαμε, λοιπόν, εδώ σήμερα για να παρουσιάσουμε όλο το έργο που έγινε και γίνεται αυτόν τον καιρό για την απρόσκοπτη πρόοδο και ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, την οποία ξεκινήσαμε τον Γενάρη και θα ολοκληρώσουμε το 2020 με την ολική κύρωσή τους στο 100% της χώρας.
Το 2017 είναι το έτος σταθμός για τη δασική πολιτική της Ελλάδας.
Σημαντικό ορόσημο σε αυτή την πορεία των τριών χρόνων είναι η σημερινή μέρα.

·       Μια μέρα που πολλοί δεν πίστευαν ότι θα έρθει.

·       Όπως δεν πίστευαν ότι έληξε η περίοδος υποβολής των αντιρρήσεων, γιατί νόμιζαν ότι είχαμε μπει σε μια αέναη παράταση της ανάρτησης, την οποία δεν θα ολοκληρώναμε.

·       Όπως δεν το πίστευαν όταν λέγαμε ότι θα συστήσουμε τις επιτροπές.

·       Όπως δεν θα το πιστεύουν το πότε θα λειτουργήσουν οι επιτροπές.

Είναι μια μέρα η σημερινή που θα κυρώσουμε δασικούς χάρτες στο 31,39% της χώρας (ΤΟ 1/3 ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ).

Όταν πριν από εμάς είχε κυρωθεί μόλις το 0,81% αυτής…

…και είχε αναρτηθεί το 1,12%.

 

 


 

Τι έγινε, όμως, για να φτάσουμε έως εδώ (έως 25 Σεπτεμβρίου 2017)

Για να ξεκινήσουν οι αναρτήσεις, θεωρήθηκαν από τις Διευθύνσεις Δασών χάρτες στο 35,72% της χώρας. Από αυτό τελικά εξαιρέθηκε το 2,17% της χώρας (όρια οικισμών) και ξεκίνησε η ανάρτηση την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017 και συνεχίστηκε κάθε Παρασκευή έως και τις 17 Φεβρουαρίου 2017 στις Διευθύνσεις Δασών των παρακάτω περιοχών (Πίνακας 1).

 

Πίνακας 1. Διευθύνσεις Δασών όπου τρέχει η ανάρτηση των δασικών χαρτών

ΑΘΗΝΩΝ

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΚΑΒΑΛΑΣ

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΡΟΔΟΠΗΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΒΡΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΣΑΜΟΥ

ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΟΖΑΝΗΣ

ΞΑΝΘΗΣ

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΗΛΕΙΑΣ

ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΑΧΑΙΑΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΕΛΛΑΣ

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΡΑΜΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΛΑΡΙΣΑΣ

ΠΙΕΡΙΑΣ

ΧΙΟΥ

ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΛΕΣΒΟΥ

ΠΡΕΒΕΖΑΣ

 


 

Τι έλεγε η αρχική πρόβλεψη του ν. 4389/2016, τον οποίο εμείς σαν κυβέρνηση φέραμε στη βουλή και ψηφίσαμε



Η πρόβλεψη του εκάστοτε νόμου των δασικών χαρτών ήταν ότι όπου υπάρχει διαφωνία από φυσικά και νομικά πρόσωπα επί του χαρακτήρα μιας έκτασης, όπως αυτός φαίνεται στο δασικό χάρτη, τότε μπορεί να υποβληθεί αντίρρηση επί του περιεχομένου του.

Εμείς μειώσαμε για πρώτη φορά το ποσό κατά 10% (ΝΟΕΜ 2016) σε σχέση με τα ποσά των προηγούμενων λίγων αναρτήσεων των άλλων κυβερνήσεων και έπειτα αποφασίσαμε να τις μειώσουμε κι άλλο, φτάνοντας σε κάποιες κατηγορίες και το 80% (δημιουργήσαμε και μια επιπλέον κατηγορία). Σήμερα τα ποσά έχουν ως εξής:

Πίνακας 2. Τέλη αντιρρήσεων σήμερα και κατά το παρελθόν

Κλάση έκτασης

ΚΥΑ 2014

ΚΥΑ 11/2016

ΚΥΑ 02/2017

Μείωση σε σχέση με 2014

α) <=100 m2

50 €

20 €

10 €

80 %

β) <= 1.000 m2

45 €

40 €

20 %

γ) >1.000 m2 & <= 5.000 m2

150 €

135 €

90 €

40 %

δ) >5.000 m2 & <= 10.000 m2

500 €

450 €

180 €

64 %

ε) >10.000 m2 & <= 20.000 m2

350 €

30 %

στ) >20.000 m2 & <= 100.000 m2

1.000 €

900 €

700 €

30 %

ζ) >100.000 m2 & <= 300.000 m2

2.000 €

1.800 €

1.400 €

30 %

η) >300.000 m2

4.000 €

3.600 €

3.300 €

18 %

 

Προβλέψαμε επίσης για πρώτη φορά περιπτώσεις ατέλειας:

1.    Εφόσον η περίπτωση είναι σε περιοχή που συμπεριλήφθηκε στο δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης από τον ΟΤΑ του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως,

2.    ή σε περιοχή που χαρακτηρίζεται ως δασική στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφησης, αλλά περιλαμβάνεται σε κληροτεμάχια του εποικισμού ή του αναδασμού,

3.    ή σε περιοχή που χαρακτηρίζεται ως χορτολιβαδική ή βραχώδης, ή πετρώδης είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφιση, αλλά περιλαμβάνεται σε περιοχή του εποικισμού ή του αναδασμού,

4.    ή σε περιοχή με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού

5.    ή σε περιοχή με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού.

6.    Τέλος, εφόσον η αμφισβήτηση αφορά περιοχή που έχουν έννομο συμφέρον η Κεντρική Διοίκηση και οι ΟΤΑ Α ή Β βαθμού, η αντίρρηση υποβάλλεται ατελώς.

 

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποκάλυψε σημαντικά προβλήματα στο χώρο, όπως:

   Εκτάσεις που ανέκαθεν ήταν αγροτικές και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες (ΑΝ σε ΑΑ)

   Εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που έχουν εκχερσωθεί (ΔΑ)

   Εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που έχουν δασωθεί (ΑΔ)

   Καλλιέργειες που επιδοτούνται σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις

 

Έγινε διάλογος με όλους τους κοινωνικούς φορείς για επίλυση των προβλημάτων, με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και της Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Συντονιστές ΑΔ και Δ/ντες Συντονισμού Δασών, Δασαρχεία και με όλους τους φορείς των Δασολόγων, με την Αυτοδιοίκηση (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ), ενημερώσεις πολιτών σε εκδηλώσεις, συμμετοχή σε συναντήσεις κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, κλπ.

Στο ΥΠΕΝ ανέλαβε «δράση» ομάδα εργασίας για το έργο των δασικών χαρτών με μέλη από το ΥΠΕΝ, ΥΠΑΑΤ, ΓΔ Δασών ΥΠΕΝ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΥΠΕΣ και ΕΚΧΑ ΑΕ.

Ο διάλογος με την κοινωνία και οι συζητήσεις της Ομάδας Εργασίας τροφοδότησαν τη νέα νομοθέτηση και πολλές εγκυκλίους και ρυθμίσεις.

Η νομοθέτηση αυτή δημιούργησε τα παρακάτω εργαλεία, επιπλέον της δυνατότητας υποβολής αντιρρήσεων:

·       Επιλύθηκε το θέμα των αναδασωτέων περιοχών που δεν είχαν ποτέ δασικό χαρακτήρα με αυτεπάγγελτη διόρθωση από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

·       Υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος για διόρθωση στον χάρτη

·       Υποβολή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης για τις εκτάσεις που είχαν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα κατά την παλαιότερη αεροφωτογράφηση, είναι άλλης μορφής σήμερα και είναι ενταγμένες στον ΟΣΔΕ.

·       Ενημερώθηκαν ένας προς ένα από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλοι οι αγρότες που επηρεάζονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών ώστε να χρησιμοποιήσουν όλα τα παραπάνω εργαλεία.

·       Δόθηκε η δυνατότητα διασφάλισης όλων των επιδοτήσεων των πολιτών με εξαίρεση από τη μερική κύρωση του δασικού χάρτη των εκτάσεων που είναι στο ΟΣΔΕ, μόνο με την υποβολή αίτησης και τοπογραφικού.

·       Εξυπηρετήθηκε η γεωργική εκμετάλλευση σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις μέσω καθοριστικής μείωσης έως και 83% των ποσών τακτοποίησης.

·       Καθορίστηκε ελάχιστη δόση για την εξαγορά ή χρήση στα 30€ και 100 συνολικά δόσεις

·       Επιτράπηκαν μικροεγκαταστάσεις στις εκτάσεις αυτές

·       Απαλλάχτηκαν οι πολίτες από την υποχρέωση αναδάσωσης και καθορίστηκε δαπάνη αναδάσωσης την οποία εκμεταλλεύεται η Δασική Υπηρεσία για την διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

·       Καθορίστηκε ότι οι νόμιμες πράξεις της διοίκησης (οριστικά ή προσωρινά παραχωρητήρια, διανομές και αναδασμοί της αγροτικής νομοθεσίας) είναι σε ισχύ και δεν ανατρέπονται από τον δασικό χάρτη και δεν χρειάζεται καν η υποβολή αντίρρησης γι αυτές τις περιπτώσεις.

·       Απλοποιήθηκαν όλες οι διαδικασίες τακτοποίησης

·       Δόθηκε η δυνατότητα χρήσης όλων των εργαλείων (αντίρρηση, πρόδηλο σφάλμα, εξαγορά ή χρήση έκτασης) και καθορίστηκε σειρά εξέτασή τους από τη διοίκηση.

·       Δόθηκε περισσότερος χρόνος για την υποβολή των απαραίτητων εγγράφων για τις αντιρρήσεις.

o   Συγκεκριμένα δόθηκε περιθώριο 10 ημερών για την αποστολή του αποδεικτικού καταβολής του ειδικού τέλους αντιρρήσεων και το έννομο συμφέρον, ήτοι την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017.

o   Επίσης έχει δοθεί η δυνατότητα υποβολής αποδεικτικών, όπως τεχνικές εκθέσεις δασολόγων, κατά την εξέταση της αντίρρησης στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.

·       Δόθηκε η δυνατότητα να διορθώνεται το πρόδηλο σφάλμα αυτεπάγγελτα από τις υπηρεσίες έως 1 Νοεμβρίου 2017.

Για να δοθεί επαρκής χρόνος στους πολίτες για την χρήση των πιο πάνω έγιναν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να δοθεί παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2017

Τι έγινε μετά τις 25 Σεπτεμβρίου και αφορά τη μερική κύρωση

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών στο 35,72% της χώρας, έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις για την υποστήριξη των υπηρεσιών ώστε να προετοιμαστούν σωστά για την μερική κύρωση των δασικών χαρτών.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε η συνάντηση που έγινε στο ΥΠΕΝ με όλους τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (3 Οκτ 2016) και συζητήθηκαν οι ανάγκες για την πρόοδο του έργου.

Μεταξύ άλλων:

·       Καθορίστηκε με εγκύκλιο ότι εκτάσεις στο Δασικό χάρτη που είναι χαρακτηρισμένες ως ΔΔ, δηλαδή δάση ή δασικές, δύνανται να επιδοτούνται εφόσον καλλιεργούνται δενδροκομικώς με δασικά είδη όπως καστανιές και αγριελιές.

·       Με ΥΑ εξυπηρετήθηκε η σύσταση επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) με διεύρυνση των ειδικοτήτων των γραμματέων τους και με μικρή παράταση για τη σύστασή τους

·       Με το νόμο 4496/2017 δόθηκε περίπου 1 μήνας παράταση για τη μερική κύρωση.

·       Με ΥΑ καθορίστηκε ότι η προετοιμασία των φακέλων για την αποστολή τους στις ΕΠΕΑ πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 25 Ιανουαρίου 2017, άρα από τις 26 Ιανουαρίου 2017 οι επιτροπές ξεκινάνε τις εργασίες τους (ή νωρίτερα αν είναι έτοιμες)

·       Με ΥΑ καθορίστηκε το πρότυπο α) της απόφασης θεώρησης της μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών και β) της απόφασης μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών από τον Συντονιστή (αυτό που θα υπογράψουν σήμερα).

Τώρα πια έχουν συσταθεί όλες οι ΕΠΕΑ και έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ η απόφαση σύστασής τους (σε 3 Δ/νσεις Δασών είναι στο ΕΤ για έκδοση), όπως δείχνει ο παρακάτω Πίνακας.

Συνολικά έχουν συσταθεί 110 ΕΠΕΑ ενώ αναμένεται να συσταθεί και μια ακόμα βοηθητικά στη Διεύθυνση Δασών Φθιώτιδας.

Για τη σύσταση των επιτροπών χρησιμοποιήθηκε όλο το διαθέσιμο προσωπικό, ενώ δόθηκε οδηγία για τη σύσταση όσο περισσότερων επιτροπών ήταν δυνατό για γρήγορη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Οι ΕΠΕΑ θα έχουν στη διάθεσή τους 4 (+2 εάν χρειαστεί) μήνες

Η ολική κύρωση αναμένεται είτε Ιούλιο 2018 ή Σεπτέμβριο 2018 εφόσον οι ΕΠΕΑ χρειαστούν τους 2 επιπλέον μήνες

 


 

Πίνακας 3. Κατάλογος και αριθμός ΕΠΕΑ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ

ΦΕΚ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΕΑ

ΑΙΓΑΙΟΥ (10 ΕΠΕΑ)

Δωδεκανήσου

ΝΑΙ

2

Κυκλάδων

ΝΑΙ

5

Λέσβου

ΝΑΙ

1

Σάμου

ΝΑΙ

1

Χίου

ΝΑΙ

1

ΑΤΤΙΚΗΣ (32)

Αθηνών

ΝΑΙ

32

Αν. Αττικής

Δυτ. Αττικής

Πειραιά

ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ (14)

Ιωαννίνων

ΝΑΙ

8

Κοζάνης

ΝΑΙ

4

Πρέβεζας

ΝΑΙ

1

Φλώρινας

ΝΑΙ

1

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ (10+1)

Εύβοιας

ΝΑΙ

3

Λάρισας

ΝΑΙ

3

Μαγνησίας

ΝΑΙ

3

Φθιώτιδας *

ΝΑΙ

1+1

ΚΡΗΤΗΣ (1)

Ηρακλείου

ΝΑΙ

1

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ (24)

Δράμας

ΝΑΙ

1

Έβρου

ΝΑΙ

1

Θεσσαλονίκης

Αναμονή έκδοσης

4

Καβάλας

ΝΑΙ

1

Ξάνθης

ΝΑΙ

1

Πέλλας

ΝΑΙ

1

Πιερίας

Αναμονή έκδοσης

4

Ροδόπης

ΝΑΙ

1

Χαλκιδικής

Αναμονή έκδοσης

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης