Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Πιέσεις θεσμικών επενδυτών σε μεγάλες ρυπογόνες εταιρείες

Πιέσεις θεσμικών επενδυτών σε μεγάλες ρυπογόνες εταιρείες
«Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι έως το 2050 να μειωθούν σχεδόν κατά 80% τα αέρια του θερμοκηπίου»
Οι 100 μεγαλύτεροι ρυπογόνοι όμιλοι του κόσμου δέχονται ισχυρές πιέσεις, από 200 θεσμικούς επενδυτές και μετόχους, να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο ενός πενταετούς προγράμματος. «Ζητάμε από τις εταιρείες να εναρμονιστούν με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα», επισημαίνει η Ανι Σίμπσον, διευθύντρια βιώσιμων επενδύσεων του Συνταξιοδοτικού Συστήματος Δημοσίων Υπαλλήλων της Καλιφόρνιας (Calpers).
«Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι έως το 2050 να μειωθούν σχεδόν κατά 80% τα αέρια του θερμοκηπίου». Η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι κατά τον 21ο αιώνα η θερμοκρασία στον πλανήτη Γη πιθανώς να ανεβεί πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου. Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα στοχεύει στην αποτροπή αυτής της αρνητικής εξέλιξης.
Μεταξύ των 200 επενδυτών που διαχειρίζονται κεφάλαια 26 τρισ. δολαρίων και πλέον και έχουν μερίδια στους προαναφερθέντες ομίλους συγκαταλέγονται, πέραν του Calpers, οι Pacific Investment Management, Αmundi, Legal & General Investment Management, Northern Trust και Αegon. Αν δεν συνεργαστούν στενά οι εταιρείες, οι επενδυτές είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να εντείνουν τις πιέσεις αλλά και για να καταθέσουν ψηφίσματα στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων. Εν συνεχεία, αν δεν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από εταιρείες όπως οι Coal Ιndia, Gazprom, Exxon Μοbil και China Petroleum & Chemical.

ExxonMobil

Τον Μάιο του 2017, στη γενική συνέλευση του ενεργειακού κολοσσού της ExxonMobil, το 62% των μετόχων ζήτησε περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά την ενημέρωσή τους σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από τις δραστηριότητες που αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Το διοικητικό συμβούλιο πρόβαλε σθεναρή αντίσταση. Tελικά, όμως, άλλαξε γραμμή πλεύσης. Χθες ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για το πώς η αλλαγή στις κλιματικές συνθήκες θα επηρεάσει τις δραστηριότητές της Exxon και ποια είναι η θέση του για ένα μέλλον με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα, προσπαθώντας να κατευνάσει τους επικριτές του. Η κίνηση της Exxon γίνεται μόλις τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή ψηφισμάτων που θα συζητηθούν στη γενική συνέλευση του 2018.

Αν και ορισμένοι μέτοχοι σχολίασαν θετικά την αντίδραση του Δ.Σ., άλλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις. Η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Walden Asset Management πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση μετόχων και ακτιβιστών για το περιβάλλον. Αυτοί ζήτησαν από την Exxon να καταρτίσει ετήσια έκθεση με θέμα τους κινδύνους επί των δραστηριοτήτων της από την κλιματική αλλαγή, καθώς και για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει για να μειώσει τις εκπομπές ρύπων. Το αίτημα κατατέθηκε ως ψήφισμα και έλαβε το 62% των ψήφων των μετόχων. «Αν αντιμετωπίσεις τις εταιρείες με το σκεπτικό “αν δεν κάνετε ό,τι σας λέμε, θα πουλήσουμε τις μετοχές σας”, δεν πρόκειται να υπάρξουν αποτελέσματα», λέει η Στέφανι Μέγερ, διευθύντρια υπεύθυνων επενδύσεων της HSBC Global Asset Management. «Το καλύτερο είναι να συνεργαστείς με τους μεγάλες ρυπαντές, επειδή αυτοί έχουν μερίδιο στην αύξηση των περιόδων ξηρασίας, στους καύσωνες και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Φαινόμενα, που απειλούν εν γένει τις τοποθετήσεις των θεσμικών επενδυτών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης