Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες
Για την προώθηση της ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων καθιερώνονται σταθεροί φορολογικοί συντελεστές, δυνατότητα ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο, προτεραιότητα στην αδειοδότηση, αλλά και δυνατότητα εφαρμογής του net metering
Στη Βουλή κατατέθηκε χθες (11/12) το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις Ενεργειακές Κοινότητες (Ε.Κοιν.), ενός νέου θεσμού που έχει ως στόχο να ενισχύσει την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών από επιχειρήσεις, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιώτες, ώστε εκτός από καταναλωτές να γίνουν και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία είτε θα πωλούν στο δίκτυο είτε θα συμψηφίζουν με το ρεύμα που δαπανούν.

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων, δηλαδή την ίδρυση αστικών συνεταιρισμών με αποκλειστικό στόχο την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας στον ενεργειακό τομέα.
Στους συνεταιρισμούς θα μπορούν να συμμετέχουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης ή συνεργατικά σχήματα, όπως π.χ. οι ένοικοι μία πολυκατοικίας, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν επαρκή φωτοβολταϊκά στη στέγη για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους, θα μπορούν όμως να το κάνουν σε τρίτο χώρο.
Μεταξύ των στόχων των ενεργειακών κοινοτήτων θα είναι επίσης η παραγωγή, η αποθήκευση, η ιδιακατανάλωση, η διανομή και η προμήθεια ενέργειας, η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και αυτάρκειας σε νησιωτικούς δήμους, καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Ο συνεταιρισμός θα μπορεί να είναι κερδοσκοπικός, να έχει δηλαδή τη δυνατότητα να διανέμει το πλεόνασμα της ενέργειας που παράγει σε μη μέλη ή μη κερδοσκοπικός, χωρίς δηλαδή αυτή τη δυνατότητα.

Παροχή κινήτρων

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης κίνητρα για τις ενεργειακές κοινότητες, όπως σταθερούς φορολογικούς συντελεστές, δυνατότητα ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο, προτεραιότητα αδειοδότησης, καθώς και δυνατότητα εφαρμογής net metering, δηλαδή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.
Το πεδίο δραστηριότητας μίας ενεργειακής κοινότητας μπορεί να καλύπτει:
•    Την προσέλκυση κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων αξιοποίησης ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ, ή παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης εντός της περιφερειακής ενότητας που βρίσκεται η έδρα της Ενεργειακής Κοινότητας.
•    Τη σύνταξη τεχνικοικονομικών μελετών αξιοποίησης ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ ή υλοποίησης παρεμβάσεων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης ή παροχή στα μέλη τεχνικής υποστήριξης στους ανωτέρω τομείς.
•    Τη διαχείριση ή τη συμμετοχή σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους, ή πόρους της ΕΕ για τους σκοπούς της.
•    Την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για θέματα ενεργειακής αειφορίας.
Επίσης, μια ενεργειακή κοινότητα θα μπορεί να αναπτύσσει δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας σε ευάλωτους πολίτες, όπως είναι η παροχή ή ο συμψηφισμός ενέργειας, η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ή άλλα μέτρα που μειώνουν την κατανάλωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης