Περιβάλλον

Εφεύρεση φθηνής τεχνολογίας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ

Εφεύρεση φθηνής τεχνολογίας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ
Η τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα παραδοσιακά βασίζεται σε ουσίες όπως η αμίνη
Στο φως της δημοσιότητας ήρθε εφεύρεση ενός 18χρονου Αμερικανού σχετικά με μια τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, για την εξουδετέρωση των επιβλαβών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη  χρήση ορυκτών καυσίμων.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες επειδή προσλαμβάνει διοξείδιο του άνθρακα με κόστος περίπου 10 δολάρια ανά μετρικό τόνο, περίπου 85% φτηνότερα από τα βιομηχανικά πρότυπα.
Ο Νόβεκ έκανε την ανακάλυψη που θα οδηγούσε αργότερα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας στο εργαστήριο χημείας του λυκείου του.
Η τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα παραδοσιακά βασίζεται σε ουσίες όπως η αμίνη, η οποία αντιδρά επιλεκτικά με το διοξείδιο του άνθρακα.
Η ουσία στη συνέχεια θερμαίνεται για να σπάσει ο χημικός δεσμός και να απελευθερωθεί το αέριο διοξείδιο του άνθρακα ώστε να μετατραπεί σε άλλα προϊόντα.
Ωστόσο, οι χρησιμοποιούμενες ουσίες είναι ακριβές, ενώ απαιτείται αρκετή θερμότητα για να διασπαστεί ο δεσμός. Η τεχνολογία του Νόβεκ μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης