Περιβάλλον

Σ. Φάμελλος: Eνίσχυση της κοινωνικής οικονομίας μέσω της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων

Σ. Φάμελλος: Eνίσχυση της κοινωνικής οικονομίας μέσω της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων
Εκδήλωση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης
Την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης για ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας μέσω της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων και της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων, επιβεβαίωσαν τρεις αν. υπουργοί, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης.
Ο αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης και η αν. υπουργός Εργασίας, Ουρανία Αντωνοπούλου, ξεκαθάρισαν ότι η κυβέρνηση έχει θέσει την κοινωνική οικονομία στο επίκεντρο της προσπάθειάς της για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας με τίτλο «η κοινωνική οικονομία ως πυλώνας αειφόρου ανάπτυξης», ο αν. υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος υπενθύμισε ότι το 2015 αποφασίστηκε να αλλάξει πλήρως η κατεύθυνση στην διαχείριση αποβλήτων, ενώ όπως είπε, «αντίστοιχες αλλαγές έγιναν και στον τομέα της ενέργειας». Όπως τόνισε, «η ενέργεια και το περιβάλλον αποτελούν τις βασικές πολιτικές που δίνουν μία νέα κατεύθυνση στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας» και ξεκαθάρισε ότι «το περιβάλλον ποτέ δεν ήταν αντίπαλος στην οικονομία».
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «μέσα από τη λειτουργία του περιβάλλοντος, δίνεται η δυνατότητα να αναπτύσσονται νέα οικονομικά μοντέλα, με αποτέλεσμα την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, τη μείωση του κόστους των μεταφορών, την αύξηση των θέσεων εργασίας, αλλά και την εξασφάλιση καλύτερων αμοιβών για τους εργαζομένους».
Ειδικότερα, τόνισε τον σημαντικό ρόλο που πρόκειται να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση σε σχέση με τη διαχείριση απορριμμάτων, μέσω της εφαρμογής του νέου ΕΣΔΑ, αλλά και σε σχέση με το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες. Ειδική αναφορά έκανε δε, στη δυνατότητα ενεργειακής αυτονόμησης νησιών, καθώς όπως επεσήμανε, «πρόκειται για ένα πρότυπο που μπορεί να εξάγει η χώρα μας, έτσι ώστε να αποτελέσει πομπό καινοτομίας προς τις άλλες χώρες».
Τέλος, ο αν. ΥΠΕΝ χαρακτήρισε ως «τοπικά σύμφωνα» τις πολιτικές για τη διαχείριση των αποβλήτων και τις ενεργειακές κοινότητες, καθώς όπως είπε, «το κέρδος όλων μας είναι ότι κατοχυρώνεται στη χώρα μας η ενίσχυση του δημοκρατικού ρόλου των τοπικών κοινωνιών, και αφήνουν σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης