Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Σύστημα δέσμευσης άνθρακα στην Ελβετία από την ατμόσφαιρα και μεταπώλησής του

Σύστημα δέσμευσης άνθρακα στην Ελβετία από την ατμόσφαιρα και μεταπώλησής του
Ελβετοί ερευνητές διερευνούν μέθοδο αντιμετώπισης του προβλήματος, δεσμεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα
Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα φτάνει σε πρωτόγνωρα επίπεδα στην ανθρώπινη ιστορία. Τώρα, Ελβετοί ερευνητές διερευνούν μέθοδο αντιμετώπισης του προβλήματος, δεσμεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα.
Η ομάδα αναπτύσσει μια εμπορική προσέγγιση για τη δέσμευση άνθρακα σε μια εγκατάσταση μισή ώρα έξω από τη Ζυρίχη. Η εγκατάσταση διαθέτει 18 στροβίλους στο μέγεθος ενός πλυντηρίου ρούχων στην κορυφή της στέγης ενός κέντρου ανακύκλωσης. Καθώς οι στρόβιλοι αντλούν αέρα, τα χημικώς επικαλυμμένα φίλτρα τους απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα.
Τα φίλτρα καθίστανται κορεσμένα μέσα σε λίγες ώρες, και στη συνέχεια θερμαίνονται στους 100 βαθμούς Κελσίου, χρησιμοποιώντας ενέργεια από την εγκατάσταση ανακύκλωσης. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την απομάκρυνση και δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα.
Το σύστημα αναπτύχθηκε από την ελβετική εταιρεία Climeworks και είναι ικανό να συλλέγει μέχρι και 900 τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο. Ο συλλεγμένος άνθρακας αποστέλλεται στη συνέχεια σε ένα μεγάλο θερμοκήπιο, όπου συμβάλλει στην αύξηση του μεγέθους των φυτικών προϊόντων.
«Πρόκειται για την πρώτη φορά εμπορικής πώλησης καθαρού διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε ο συνιδρυτής της εταιρείας, Γιαν Βουρτσμπάχερ, σε συνέντευξή του στο BBC. «Πρέπει να υπάρχει επιχειρηματικός χαρακτήρας. Η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα δεν μπορεί να λειτουργήσει δωρεάν», πρόσθεσε. Η Climeworks πουλά το αέριο που συλλέγει σχεδόν 600 δολάρια ανά τόνο, τιμή που ίσως πέσει έως και κατά έξι φορές μόλις το σύστημα αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα, σύμφωνα με τον Βουρτσμπάχερ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης